SRETAN 91. ROĐENDAN

David Piper, britanski vozač, rođen 2. prosinca 1930.

-

David Piper mnogo je poznatiji i, barem donedavno, popularniji u krugovima ljubitelja utrka no što bi to njegovi trkaći rezultati sami po sebi dali naslutiti…

Daleko od toga da Piper nije imao uspješnu karijeru, no veliku količinu drugih, trećih i četvrtih mjesta nikada nije uspio okruniti nekom velikom pobjedom. Nastupao je u svim kategorijama, uključujući i Formulu 1, no specijalizirao se za utrke izdržljivosti, po kojima ga uglavnom i pamtimo.

Ne toliko njega samog, koliko njegove automobile, seriju najklasičnijih trkaćih automobila 1960-ih: Ferrari 250 GTO, 250 LM, 330 P3/4, 412P, Ford GT40, Lola T70, Porsche 917… Većina tih automobila upamćena je zbog karakteristične nijanse zelene boje, koju je Piper odabrao zahvaljujući sponzorskom ugovoru s British Petroleumom.

Piperovi su zeleni trkaći automobili ostali u središtu pažnje zahvaljujući tome što se i danas aktivni vlasnik uključio u nastajuću scenu utrka oldtajmera još 1970-ih i sve ovo vrijeme nastupa s njima, ili ih daje drugim vozačima za nastupe na svim najvećim skupovima starih trkaćih automobila.

Zanimljivo je napomenuti kako Piper od 1970. ima umjetnu nogu, od posljedica nesreće tijekom snimanja Steve McQueenovog filma ‘Le Mans’. Nažalost, u zadnjih nekoliko godina Piper je stekao vrlo negativan publicitet sudskom tužbom protiv Marka Halesa, novinara magazina ‘Octane’.

Hales je tijekom testa oštetio motor Piperov Porsche 917, a kasnije je multimilijunaš Piper odbio nagodbu koja bi pokrila troškove popravka, inzistirajući na nastavku postupka koji će novinara najvjerojatnije dovesti do osobnog bankrota i bez svog imetka.

Autor