SRETAN 69. ROĐENDAN

Desiré Wilson, južnoafrička vozačica, pobjednica F1 utrke, rođena 26. studenoga 1953.

Screenshot, YouTube

Desiré Wilson trenutak slave imala je 1980., na utrci stazom Brands Hatch, u kojoj je prva prošla ciljem. Riječ je o utrci koja se bodovala za britansko prvenstvo, seriju Aurora…

Postavi li vam tkogod pitanje postoji li žena koja je pobijedila u nekoj utrci Formule 1 i ponudi okladu, nemojte olako prihvaćati, uvjereni u svoje poznavanje. Takva vozačica uistinu postoji, zove se Desiré Wilson, a trenutak slave bila joj je utrka stazom Brands Hatch 1980. godine, u kojoj je prva prošla ciljem.

Riječ je o utrci koja se bodovala za britansko prvenstvo, seriju Aurora, posljednje ozbiljno alternativno natjecanje bolidima Formule 1 prije no što će neprvenstvene utrke nestati i sve se pretvoriti samo u Svjetsko prvenstvo. Ova Južnoafrikanka bila je sjajna vozačica utrka, no manjkalo joj je ponešto sreće i još više dobrih sponzora, tako da usprkos nedvojbenom talentu nije postigla koliko je mogla i trebala.

Od malih nogu je nastupala na utrkama, osvojivši i južnoafričko prvenstvo Formule Ford, a po dolasku u Europu nekoliko utrka u prvenstvu Beneluksa u istoj kategoriji. Najveći su joj uspjesi u karijeri dvije pobjede u značajnim utrkama izdržljivosti, 1000 km Monze i 6 sati Silverstonea, obje 1980. u paru s Alainom de Cadenetom.

Neuspješno se pokušala kvalificirati za VN Velike Britanije 1980., no sljedeće je godine impresionirala na VN Južne Afrike, koja se nije bodovala za prvenstvo. Po kiši se probila do šestog mjesta, da bi kasnije odustala. Ken Tyrrell joj je bio voljan dati priliku, no zbog međunarodne izolacije njene domovine u vremenu apartheida bilo joj je nemoguće naći potrebne sponzore.

Bez većih uspjeha odvezla je nekoliko CART utrka i povremeno nastupala u drugim serijama, a danas redovno sudjeluje u utrkama oldtajmera na Goodwoodu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo