IN MEMORIAM

Ed Cole, veliki američki konstruktor automobilskih motora, poginuo 2. svibnja 1977.

Time, GM Media
Time, GM Media

Edward Nicholas ‘Ed’ Cole rođen 17. rujna 1909. u gradu Marne (Michigan), tvorac legendarnog GM-ovog motora Chevy Small-block V8, na svakoj je relevantnoj listi najvećih konstruktora motora u povijesti

Nakon što je 1977. poginuo u zrakoplovnoj nesreći, imenovan je u ‘Automobilsku kuću slavnih’. Ed Cole je bio u timu koji je 1948. razvio V8 motor za Cadillac, a potom postaje šef razvoja za prvi V8 za Chevrolet, danas slavan kao Small block. Pokazat će se toliko superiornim da će se na kraju ugrađivati u barem neki model svake GM-ove marke, a iznimka je Saturn.

Kasnije je vodio još niz projekata unutar korporacije, uključujući razvoj modela Chevrolet Corvair i Chevrolet Vega. Od 1956. do umirovljenja 1974. Ed Cole bio je čelnik marke Chevrolet. Potom postaje glavni izvršni direktor proizvođača taksija Checker i tvrtke za zračni prijevoz International Husky.

Ed Cole, veliki američki konstruktor automobilskih motora, poginuo je 2. svibnja 1977. u rušenju, tijekom oluje, malog privatnog zrakoplova Beagle B.206, kojim je pilotirao. Novi General Motors V8 Small-block predstavljen je 2015.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo