IN MEMORIAM

Edgar Barth, slavni njemački vozač, umro  20. svibnja 1965.

Fascinantna povijest automobilizma u DDR-u danas se rijetko spominje, no u prvim godinama nakon razdvajanja Njemačke automobili i vozači iz dvaju zemalja nerijetko su se sretali na trkaćim stazama…

Foto: Willy Pragher, Landesarchiv Baden-Württemberg

Rezultati su znali biti iznenađujuće neizvjesni. Imena IFA, Rennkollektiv, EMW, AWE… danas ne znače mnogo, no tada su znali i te kako pomrsiti račune uglednim zapadnonjemačkim markama Porsche, Veritas…

A jedna od glavnih karika u tom uspjehu bio je sjajni vozač po imenu Edgar Barth, rođen 26. siječnja 1917. Nažalost, u planskom gospodarstvu ubrzo su počeli presušivati izvori financija i s krajem sezone 1956. istočnonjemačke su momčadi nestale sa scene.

Edgar Barth je odmah dobio ponudu da počne nastupati za Porsche, no vlasti DDR-a nisu baš blagonaklono gledale na tu ideju. Barth je ilegalno nastupio na 1000 km Nürburgringa 1957., pobijedio u klasi i odlučio ostati u Zapadnoj Njemačkoj.

Preselio se u Kornwestheim, nedaleko tvornice Porsche u Stuttgartu i nastavio voziti za tu tvrtku. Osvojio je naslove europskog prvaka u brdskim utrkama 1959., 1963. i 1964., a u paru s Wolfgangom Seidelom i Targa Florio 1959.

Nažalost, naglo se razbolio i s 47 godina preminuo od raka. Njegov je sin Jürgen nastavio obiteljsku tradiciju i 1977. osvojio 24 sata Le Mansa, dakako za upravljačem bolida Porsche.

Edgar Barth, slavni njemački vozač, umro je 20. svibnja 1965.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin