IN MEMORIAM

Ernst Heinkel, znameniti njemački zrakoplovni konstruktor, umro 30. siječnja 1958.

Foto: Bundesarchiv

Dr. Ernst Heinkel poznat je ljubiteljima povijesti vojnog zrakoplovstva, njegova je tvrtka bila jedan od oslonaca njemačke avijacije u II. svjetskom ratu, a potom uspješno proizvodio skutere i mikroautomobile…

Ernst Heinkel rođen 24. siječnja 1888. u gradiću Remshalden, 18 km istočno od Stuttgarta. Premda je bio član Nacističke stranke i koristio ratne zarobljenike za robovski rad u svojim tvornicama, nakon II. svjetskog rata zbog toga nije pretrpio nikakve teže sankcije.

No kako Njemačka nije smjela ponovo krenuti u razvoj zrakoplovne industrije, morao se okrenuti novim proizvodima te se prvo posvetio izradi skutera, a kasnije i mikroautomobila. Heinkel Kabine iz 1956. jedan je od najboljih, ali i najkontroverznijih mikroautomobila.

Vidjevši mikroautomobil Iso Isetta Heinkel je pokušao dobiti prava na njenu licencnu proizvodnju, a kada je BMW u tome uspio umjesto njega, odlučio je poboljšati konstrukciju Isette i predstaviti vlastiti mikroautomobil.

Zrakoplovne metode olakšale su i unaprijedile automobil, no i dalje je bio toliko nalik na kultni mikroauto Isetta da je u zraku visila optužba za plagiranje. Usto, konstrukcija je bila skupa i Heinkel je gubio na svakom proizvedenom primjerku.

Ernst Heinkel, znameniti njemački zrakoplovni konstruktor, umro je 30. siječnja 1958. Po Heinkelovoj smrti tvrtka je stopirala automobilsku proizvodnju, koja je licencno nastavljena u Argentini i Velikoj Britaniji.

 

Autor