IN MEMORIAM

Evel Knievel, slavni kaskader koji je preskakao automobile, umro 30. studenoga 2007.

Robert Craig ‘Evel’ Knievel, rođen 17. listopada 1938. u mjestu Butte (Montana), najpoznatiji je pripadnik one čudne skupine koju nazivamo kaskaderima, čak i kad ne nastupaju u filmovima nego pred publikom…

Evel Knievel seavio se koječime, poslovima s ove i one strane zakona, a 1960-ih počeo je nastupati pred publikom, preskačući razne stvari na motociklu. Fantastičan talent za samopromociju u nekoliko ga je godina učinilo velikom zvijezdom, jednom od najvećih američkih ikona 1970-ih.

Izvodio je sve luđe i luđe vratolomije, preskakao ili pokušao preskakati nizove od 19 automobila ili 14 autobusa (oba rekorda stajala su više od dva desetljeća, riječne kanjone, bazene s morskim psima…

Čak i više nego po impresivnim uspješnim skokovima Evel (nadimak zarađen u mladim danima u zatvoru) je ušao u legendu po onim neuspješnima, a snimke njegovih najspektakularnijih padova i razbijanja obarale su rekorde gledanosti.

Ušao je čak i u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je najviše puta lomio kosti, s potvrđenih više od 433 prijeloma tijekom karijere. Proizvođači igračaka izdavali su posebne serije njemu posvećenih modela, tvornice motocikala ga koristile za reklamu, snimani su holivudski filmovi o njegovim pothvatima.

Sin Robbie Knievel nastavio se baviti očevim poslom, a sam je Evel prošao sve neophodno za dobru holivudsku priču. Završio je u zatvoru zbog napada, bankrotirao, ponovo stekao popularnost i na kraju umro u dobi od 69 godina nakon duge bolesti, kao istinska američka legenda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin