Louis Chiron 22. svibnja 1955. postao najstariji vozač (56) u povijesti Formule 1

Da je itko 1950-ih rekao vozačima kako će jednog dana tinejdžeri osvajati utrke Formule 1, vjerojatno bi odmahnuli rukom. Louis Chiron je punio 56…

Bilo je to vrijeme kad je dobar dio najboljih vozača bio stariji od 40 godina, a ni oni s više od 50 nisu bili rijetkost na startu. Na VN Monaka 1955. najstariji na gridu bio je domaći vozač Louis Chiron (1899. – 1979.), legenda koja je počela nastupati na utrkama još 1926.

U karijeri je osvojio gotovo sve velike utrke, a sada je nakon nekoliko godina vožnje u privatnim bolidima dobio priliku nastupiti za jednu od najboljih momčadi na svijetu, Lancia.

Nakon što je momčadski kolega Alberto Ascari odletio u more Juan Manuel Fangio i Stirling Moss (oba u bolidima Mercedes-Benz), pobjedu je neočekivano ugrabio Maurice Trintignant (Ferrari), dok je Chiron završio šesti.

Imao je 55 godina i 292 dana te je do danas, a gotovo izvjesno i zauvijek, ostao najstariji vozač koji je ikada startao u nekoj od utrka za Svjetsko prvenstvo. Bilo je starijih sudionika u kvalifikacijama, i on je sam zadnji puta pokušao još 1958., no u utrci ne.

Louis Chiron ušao je u legendu. Po njemu je Bugatti imenovao svoj slavni model Bugatti Chiron, koji je 2016. zamijenio uspješni Veyron.


Komentari

loading...