NA DANAŠNJI DAN

Mario Mannucci, nezaboravni talijanski reli suvozač, rođen 31. svibnja 1932.

Mario Mannucci, rođen 31. svibnja 1932. u talijanskom gradu Gorizia, pokazao je posebnu vrstu hrabrosti potrebnu za karijeru suvozača u reliju…

Foto: Mannucci i Munari, pobjednici 1974 Rallye Sanremo, u timu Lancia Marlboro

…pogotovo ako sjednete u tako zastrašujući automobil kao što je Lancia Stratos HF, uz vozača poznatog po agresivnom stilu vožnje, izlijetanjima, čak i po tome što je njegov suvozač već poginuo.

Upravo se u takvoj situaciji, uz Sandra Munarija, zatekao Mario Mannucci, počeo zanimati  za sudjelovanje u relijima tek iza tridesete, a zapeo je za oko Cesareu Fioriju, šefu sportskog tima Lancia, koji ga je već 1968. postavio uz Munarija.

Odmah su se zbližili, no nakon niza razočaranja i odustajanja pobjede su počele dolaziti tek 1971., kada je počelo i zlatno doba marke Lancia. Pobjeda na Reliju Monte Carlo 1972., slavnom Lancia Fulvia HF lansirala je posadu Munari-Mannucci među zvijezde, a naslov europskih prvaka sljedeće godine to zacementirao. Od 1973. počeli su nastupati novim, revolucionarnim automobilom Stratos.

Uslijedile su tri zajedničke pobjede u Svjetskom prvenstvu, no već pred sezonu 1976. Mannucci se povlači, odlazeći u vodstvo reli tima Lancia, još jedan u nizu suvozača koji su krenuli tim putem, Todt, Richards, Andersson

Vratio se u suvozačko sjedalo 1977., a kad se na kraju sljedeće sezone Munari povukao, navigirao je Vudafierija i Bettegu. Sve do smrti ostao je na razne načine vezan uza svijet relija. Mario Mannucci, nezaboravni talijanski reli suvozač, umro je 17. prosinca 2011.

Autor

Preporučeni sadržaj