IN MEMORIAM

Marty Robbins, slavni američki pjevač country glazbe i vozač utrka, umro 8. prosinca 1982.

Marty Robbins, jedna od najvećih zvijezda u povijesti country glazbe, rođen je 26. rujna 1925., u predgrađu Phoenixa, američkoj saveznoj državi Arizona…

Od kraja 1940-ih do prerane smrti, 8. prosinca 1982., gotovo je stalno bio na top listama country glazbe, stvorio nezaboravni hit El Paso, a kao obožavatelj utrka ostvario 35 startova u utrkama serije NASCAR, najčešće vozeći Dodge

Sa 17 odlazi u mornaricu i provodi najveći dio II. svjetskog rata stacioniran je na Solomonskim otocima. U slobodno vrijeme naučio je svirati gitaru i počeo pisati pjesme, što mu je promijenilo život.

Nakon demobilizacije počinje se profesionalno baviti glazbom i snagom iznimnog talenta brzo se probija do samog vrha. Od kraja 1940-ih do smrti gotovo je stalno bio prisutan na top listama country glazbe, a neke od pjesama prešle su i granice žanra.

Najpoznatija, nezaboravni El Paso, razlog je što se danas u tom teksaškom gradu jedan park i rekreacijski centar zovu po Robbinsu. Umro je prerano, u 58. godini, od komplikacija nakon operacije na srcu, neophodne nakon već trećeg srčanog udara.

Još je nešto dobilo ime po Robbinsu, godinu nakon smrti: utrka serije NASCAR, u Nashvilleu, prijestolnici country glazbe. Bio je obožavatelj utrka i sam je nastupao na njima, skupivši ukupno 35 startova u NASCAR utrkama između 1966. i 1982.

Najčešće je vozio Dodge, no znao je nastupati u automobilima drugih marki. Pobijedio nije nikada, no zabilježio je nekoliko plasmana među prvih deset. Najlegendarniji mu je nastup bio na Talladegi 1972., kad je u utrci bio daleko brži nego na treningu.

Na kraju utrke željeli su mu dati nagradu za najboljeg debitanta, no odbio ju je s obrazloženjem kako je maknuo propisane restriktore iz rasplinjača i vozio s ilegalnim automobilom.

Zamolio je da ga diskvalificiraju, jer je samo želio jednom vidjeti kako izgleda boriti se za pobjedu s najboljima. Nitko mu, dakako, nije zamjerio i do kraja života bio je rado viđen sudionik utrka, obično jednom ili dvaput godišnje, kada bi mu obaveze dopustile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin