NA DANAŠNJI DAN

Michael Schumacher: nevjerojatna vožnja i pobjeda na Hungaroringu 16. kolovoza 1998.

Jedan od najfascinantnijih nastupa u bogatoj karijeri Michael Schumacher je ostvario na VN Mađarske 1998. Prije utrke imao je 16 bodova zaostatka za Mikom Häkkinenom, a njegov Ferrari brzinom je teško mogao parirati McLarenu

Adut mu je bila taktika s tri ulaska u boks, umjesto dva, a da bi funkcionirala, morao je u 19 krugova napraviti 25 sekundi prednosti, čitavo vrijeme vozeći gotovo na razini kvalifikacijskih krugova.

McLarenov dvojac bio je ispred Nijemca i u kvalifikacijama i u prvom dijelu utrke, no tada je Ross Brawn donio odluku o promjeni strategije i prelasku s dva na tri zaustavljanja u boksu.

Zvuči jednostavno, no Schumacher je, kako bi ta taktika funkcionirala, morao u 19 krugova napraviti 25 sekundi prednosti, čitavo vrijeme vozeći gotovo na razini kvalifikacijskih krugova!

Häkkinen, koji je zbog tehničkog problema u završnici pao na šesto mjesto, na kraju je samo morao priznati da je njegov najveći rival odvezao fantastičnu utrku, kojom je došao na 7 bodova zaostatka i ostavio prvenstvo otvorenim.

Na postolju su se još našli David Coulthard i Jacques Villeneuve, a vrijedi spomenuti i četvrto mjesto Damona Hilla, tradicionalno sjajnog na Hungaroringu, u te sezone slabom timu Jordan. No na naslovnicama je bio samo jedan junak utrke, sjajni Michael Schumacher.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin