IN MEMORIAM

Murray Walker, najpoznatiji glas Formule 1, umro 13. ožujka 1921.

Murray Walker, legendarni engleski TV komentator, nadrastao je okvire vlastite zemlje i televizijske kuće, postavši na svjetskoj razini prepoznatljivi glas, ambasador Oktanskog cirkusa

Graeme Murray Walker, rođen 10. listopada 1923. u Birminghamu, svjetska je popularnost stekao kao komentator Formule 1. Postao medijskih zvijezda, najpoznatiji novinar i televizijski komentator koji prate ovaj glamurozni sport.  Nadrastao je okvire vlastite zemlje i televizijske kuće i postao na svjetskoj razini prepoznatljivi glas. Formule 1.

Murray Walker, legendarni engleski TV komentator Formule 1, na Internetu ima desetine tema i stranica posvećenih svojim najpoznatijim komentatorskim gafovima, ne u svrhu omalovažavanja, nego kao integralni dio njegovog jedinstvenog šarma.

Nakon II. svjetskog rata, u kojem je zapovijedao tenkom i stekao časnički čin u operaciji osvajanja Njemačke, zaposlio se u reklamnoj agenciji. To će mu biti dnevni posao sve do početka 80-ih, ali je paralelno počeo raditi i kao komentator, odnosno najavljivač na automobilskim i motociklističkim utrkama.

Radio je na radiju i televiziji, prenoseći različite tipove utrka, no pravu slavu će steći tek kada BBC počne redovno prenositi sve utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, kasnih 70-ih. Zanimljivo, otprilike istodobno su i kod nas počeli redovni prijenosi svih utrka, a pogotovo u razdoblju od 1980. do 1993., kad mu je panter u prijenosima bio svjetski prvak Formule 1 iz 1976. James Hunt.

Nisu mogla postojati dva različitija karaktera, izvanstandardni Hunt, bez dlake na jeziku i odmjereni, da ne kažemo uštogljeni Walker, ali s vremenom su stekli uzajamni respekt i predstavljali vjerojatno najbolji komentatorski par u povijesti sporta. Nakon Huntove smrti ulogu sukomentatora preuzeo je prvo Jonathan Palmer, pa Martin Brundle, sve do Walkerovog umirovljenja 2001.

I nakon toga Walker je ostao popularan, svugdje rado viđen ambasador sporta te je i u desetom desetljeću života, na BBC-u sudjelovao u prijenosima Formule 1. Povodom njegovog 96. rođendana, ugledni britanski magazin Motorsport objavio je veliki retrospektivni interview s njim. Murray Walker, najpoznatiji glas Formule 1, umro je 13. ožujka 1921.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo