NA DANAŠNJI DAN

Museo Enzo Ferrari: fascinantan muzej u Modeni otvoren 10. ožujka 2012.

Namjenski izgrađeni muzeji automobila arhitektonska su remek-djela, a nakon fascinantnih zdanja tvrtki Porsche i Mercedes-Benz u Stuttgartu stigao je talijanski odgovor – Museo Enzo Ferrari

Bačenu je rukavicu uhvatio najjači igrač, Ferrari, svjestan nedostatnosti postojećeg muzeja u Maranellu. Formalno, fondaciju posvećenu očuvanju uspomene na kultno ime autoindustrije – Enzo Ferrari.

Nije je osnovala sama tvornica, no puna podrška odmah je dana projektu uglednog češkog arhitekta Jana Kaplickog. Nažalost, preminuo je 2009. i nije dočekao otvorenje svog remek-djela, koje je dovršio pomoćnik Andrea Morgante. I preživjeli Enzov sin, Piero Lardi, sudjelovao je u otvaranju.

Fascinantan spoj tradicije i futurizma, muzej je zapravo sagrađen oko kuće u kojoj je rođen Enzo Ferrari, obnovljene i suprotstavljene organskim oblicima samog muzeja.

Koji je, zanimljivo, ispunjen eksponatima koji ne veličaju samo famu propetog konjića, nego je posvećen u nemaloj mjeri i ostalim protagonistima sage o talijanskom automobilizmu, ali i povijesti Formule 1.

Pomalo nalik muzeju tvrtke Porsche dominira bijela boja, na kojoj se još jače ističu fantastični eksponati. Muzej je postigao veliki uspjeh i postao novo mjesto hodočašća automobilskih fanatika iz čitavog svijeta.

Početkom 2014. tvornica je pojačala stupanj direktne involviranosti, te se očekuje kako će ipak nešto veća fokusiranost budućih eksponata biti na modelima Ferrari i Maserati.

Autor