AUTOMOBILSKI CASANOVA

Porfirio Rubirosa (1909.- 1965.): dominikanski plejboj i automobilist

-

Brzi automobili, lijepe žene, lude pijanke, malo diplomacije i špijunaže… Porfirio Rubirosa Ariza, rođen 22. siječnja 1909. u San Francisco de Macorísu (Dominikanska republike) vodio je takav život razuzdanog plejboja…

Foto: Porfirio Rubirosa i Zsa Zsa Gabor, 1954. (Los Angeles Times)

… do te mjere da ga danas smatramo nekakvim prototipom, savršenim predstavnikom te čudne sorte, gotovo pa Jamesom Bondom stvarnog života, mada bez izlaganja pogibelji u dosadnim špijunskim misijama.

Rubirosin svijet bio je glamour pariškog visokog društva i sličnih drugdje u svijetu. Okusio ga je još u djetinjstvu, kao sin dominikanskog ambasadora u Parizu, a živio od 1936. kada ga je prijatelj, diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo, u dobi od samo 27 godina imenovao ambasadorom u Berlinu. Do ubojstva Trujilla 1961. Rubirosa je nominalno bio dominikanski ambasador ili diplomat u najmondenijim svjetskim metropolama.

Ono čime je Rubirosa punio novinske stupce nisu bili njegovi diplomatski, nego ponajprije ljubavni i seksualni podvizi. Četiri puta se ženio, dvaput glumicama, a dvaput milijunašicama, koje bi mu pri razvodu ostavljale dio imetka. Pripisuju mu i aferu s Marilyn Monroe. Integralni dio priče o ovom plejboju bili su i brzi automobili, vozio je i žuto-narančasti Mercedes-Benz 300 SL, ali je ipak preferirao Ferrari.

Kao svi pravi plejboji, volio je opasne sportove, pa je dvaput nastupio i na 24 sata Le Mansa, nekoliko puta u Sebringu na Floridi, a jednom se prijavio i za utrku Formule 1, no nije nastupio. Porfirio Rubirosa je poginuo 5. srpnja 1965., rano ujutro u Parizu, vraćajući se s cjelonoćne proslave osvajanja naslova u polu u noćnom klubu ‘Jimmy’s’, kad se za volanom coupea Ferrari 250 GT zabio u stablo kestena.

Autor