NA DANAŠNJI DAN

Ralph Nader 10. veljače 1966. pred američkim Senatom optužio Chevrolet Corvair da je ‘Nesiguran pri svakoj brzini’

Foto: Thomas J. O'Halloran, Wikimedia Commons

Mnogi ljubitelji automobila, pogotovo onih nekadašnjih, smatraju da je Ralph Nader najnegativnija osobom u povijesti automobilske industrije. Istina je, vjerojatno, dijametralno suprotna…

Ovaj je američki aktivist libanonskog porijekla je 30. studenoga 1965. objavio glasovitu knjigu ‘Unsafe At Any Speed’, koja je zapečatila sudbinu zanimljivog automobila Chevrolet Corvair, ali i lansirala političku karijeru autora, koji je u nekoliko navrata bio trećeplasiran na američkim predsjedničkim izborima, kao neovisni kandidat ili ispred Zelenih. O tome je 10. veljače 1966. svjedočio pred američkim Senatom.

Sama knjiga govorila je o načinima na koje detroitska velika trojka zanemaruje sigurnost kupaca i stavlja profit ispred svih drugih interesa, ali je u sprezi s društvenom klimom 1960-ih (ljubav i mir, povratak prirodi), poslužila kao odskočna daska novom načinu razmišljanja, koji će dovesti do snažnog jačanja ekološke svijesti u sljedećem desetljeću, kada će se i sam Nader više posvetiti ekološkim problemima.

Svjedočenje pred američkim Senatom bilo je značajno ne samo kao još jedno skretanje pozornosti na nesigurnost tadašnjih automobila (prva velika Naderova pobjeda bit će, kasnije iste godine, zakon o obaveznoj ugradnji sigurnosnih pojaseva), nego i kao pokazatelj beskrupuloznosti.

Nadera su ljudi iz koncerna General Motors optužili da je homoseksualac i antisemit, prisluškivali mu telefon, angažirali privatne detektive, kao i prostitutke zadužene da ga dovedu u kompromitirajuće situacije i snime. Ništa od toga nije uspjelo, a Nader je izvansudskom nagodbom od GM-a dobio 425.000 dolara, koje će uložiti u osnivanje centra za potrošačka prava.

Premda rođen 27. veljače 1934., Nader i dalje ne miruje, snažno se bori za ponajprije ekološke ciljeve. I dalje ne posjeduje vlastiti automobil niti bilo kakvu nekretninu, a nikada se nije ni ženio, ne želeći raditi nužne kompromise koje bi obitelj nametnula njegovoj aktivističkoj karijeri.

I dalje većinu zarade daje nekima od pedesetak neprofitnih udruga koje je osnovao. Pitanje je postoji li itko tko je u posljednjih pedesetak godina izravno i neizravno spasio toliko života i napravio toliko za očuvanje našeg planeta kao Ralph Nader.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo