IN MEMORIAM

Richie Ginther, američki vozač, 60-ih zvijezda Formule 1, preminuo 20. rujna 1989.

Foto: Raimund Kommer, Wikipedia Commons

Paul Richard ‘Richie’ Ginther (1930. – 1989) najbolju je sezonu imao 1963., kad završava treći u prvenstvu. Reputacija sjajnog testnog i razvojnog vozača otvara mu vrata novog, vrlo ambicioznog japanskog tima, Honda

Ginther je rođen 5. kolovoza 1930. u Kaliforniji (Granada Hills) i kao tinejdžer počinje raditi kao mehaničar na autima prijatelja Phila Hilla. Vlastitu trkaću karijeru prekida angažman u Korejskom ratu, no od 1954. sve intenzivnije nastupa samostalno.

Krajem 50-ih jedan je od najboljih američkih vozača utrka izdržljivosti, a istodobno radi kod Johna von Neumanna, zastupnika marke Ferrari za zapad SAD-a. Često boravi u Italiji te dobiva ponudu da počne nastupati za tvorničku momčad.

U Formulu 1 dolazi 1960. i tijekom dvije sezone u timu Ferrari i tri za BRM osvaja čak sedam drugih i pet trećih mjesta. Poznat je po upornosti i nedozvoljavanju predaha bržima od sebe. Najbolja mu je sezona bila 1963., kada završava treći u prvenstvu.

Reputacija sjajnog testnog i razvojnog vozača otvara mu vrata novog, vrlo ambicioznog japanskog tima, Honda. U Meksiku 1965. napokon skida ‘prokletstvo’ i ostvaruje prvu pobjedu, kako svoju tako i Hondinu.

Za razliku od japanske tvrtke, njemu ostaje jedina u karijeri, jer se već 1967. naprasno povlači iz svijeta utrka. Richie Ginther, američki vozač, 60-ih zvijezda Formule 1, preminuo je 20. rujna 1989.

Autor