NA DANAŠNJI DAN

Robert Benoist, francuski vozač, heroj oba svjetska rata, rođen 20. ožujka 1895.

Foto: Bibliothèque nationale de France

Pobjede na utrkama vrhunci su životnog puta uspješnih vozača. Robert Marcel Charles Benoist, rođen 18. ožujka 1895. 45 km jugozapadno od Pariza…

.., je poseban, jer su automobilske utrke za njega bile trenuci opuštanja između pravih opasnosti tijekom ratnih vremena i operacija. Početku I. svjetskog rata unovačen je u pješaštvo, no do njegovog se kraja prometnuo u borbenog pilota u novoj vojnoj grani, avijaciji, a potom i u instruktora letenja za nove pilote.

U civilu zaposlio se kao testni vozač kod proizvođača automobila De Marçay, odakle je prešao u tvrtku Salmson, počevši nastupati i pobjeđivati na utrkama. Privukao je pažnju jednog od vodećih proizvođača trkaćih automobila 1920-ih, Delage.

Za poziv odužio se nizom pobjeda. Tijekom 1927. je osvojio VN Francuske, VN Španjolske, VN Italije i VN Velike Britanije, donijevši titulu za Delage, a sebi ugled jednog od najboljih vozača utrka na svijetu.

Nakon što se Delage povukao s utrka, posvetio se vođenju jedne pariške radionice za automobile, rijetko vozeći utrke sve do 1934., kad ga je Bugatti pozvao da se priključi momčadi i postane čelnik trkaćeg odjela.

Posebno se posvetio programu nastupa na kultnoj utrci Le Mans, gdje je 1937., a partner mu je bio slavni Jean-Pierre Wimille, tvrtki iz Molsheima napokon donio tu dugo sanjanu pobjedu. S početkom rata prošao je obuku britanskih specijalnih snaga, s prijateljima iz svijeta utrka Wimilleom i Grover-Williamsom.

Djelovao je u raznim akcijama Pokreta otpora sve do 1943., kad je uhićen u Parizu. Uspio je iskočiti iz Gestapo automobila i pobjeći. No u ljeto sljedeće godine, nakon još nekoliko akcija, ponovo je uhićen te sproveden u koncentracijski logor Buchenwald, gdje je 11. rujna 1944. pogubljen.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo