NA DANAŠNJI DAN

Roy Salvadori, pobjednik Le Mansa 1959., rođen 12. svibnja 1922.

Roy Salvadori rođen 12. svibnja 1922. u engleskom Dovercourtu, u obitelji talijanskih imigranata, proslavio se 1959. pobjedom u utrci 24 sata Le Mansa. Partner mu je bio megapopularni Carroll Shelby

Roy Salvadori je upamćen samo u statistikama povijesti svjetskog prvenstva Formule 1. Salvadori je u timu Cooper sezonu 1958. završi četvrti, s 15 bodova, dok ih je njegov momčadski kolega Jack Brabham skupio tri. Iduće je sezone Salvadori otišao u Aston Martin, čiji će se projekt bolida s motorom sprijeda pokazati promašenim, a Brabham će pak ostati u timu Cooper i osvojiti dvije uzastopne titule svjetskog prvaka.

Izvan Svjetskog prvenstva Roy Salvadori se napobjeđivao u različitim tipovima automobila, na velikom broju staza i ostao je zapamćen kao jedan od velikih svestranih pilota 50-ih i prve polovice 60-ih. Nije bila rijetkost da u istom danu odveze i nekoliko utrka u različitim kategorijama na nekoj stazi.

Najviše ga ipak pamtimo po dugogodišnjoj suradnji s timom Aston Martin, za koje je osim nesretne epizode u Formuli 1 vozio tijekom njihovih najslavnijih dana u utrkama sportskih automobila. Nakon povlačenja sa staze neko je vrijeme vodio trkaću momčad Cooper, a potom se povukao u ranu mirovinu u stan u Monte Carlu, s kojeg se pružao prekrasan pogled na startno-ciljnu ravninu tijekom trkaćeg vikenda.

Upravo ondje ste tijekom utrke nerijetko mogli zateći goste koji su predstavljali ‘Tko je tko’ svjetskog automobilizma. Roy Salvadori, pobjednik Le Mansa 1959., umro je 3. lipnja 2012., u dobi od devedeset godina, manje od mjesec dana nakon što je umro Carroll Shelby, čovjeka s kojim je dijelio pobjednički Aston Martin DBR1/300 u najpoznatijoj utrci svog života.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo