NA DANAŠNJI DAN

Volkswagen 6. prosinca 1954. zaštitio ime brenda uvedenog 1936.

Njemački narodni automobil zvao se KdF-Wagen, a tvornica je 1936. ponijela ime Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbh…

Automobil koji je promijenio povijest autoindustrije te je, kao njemački ‘narodni automobil’, iniciran izravnim nalogom zloglasnog nacističkog vođe, predstavljen 1938., a zbog skorog početka II. svjetskog rata, životni put počeo u ratnoj inačici, svima je bio poznat kao Volkswagen.

To je ime korišteno i u marketinške svrhe nakon obnove produkcije Narodnog automobila Volkswagen Buba, ali iz niza razloga ime zapravo nije bilo registrirano i zaštićeno sve do 1954. Otada je preraslo u jedan od najpoznatijih svjetskih automobilskih brendova.

Koncern sa sjedištem u Wolfsburgu je od 2012., po financijskim parametrima, najuspješniji, potom je, pretekavši Toyotu, tri godine bio na vrhu, s više od 10 milijuna proizvedenih automobila godišnje.

Tijekom 2016., zbog afere Dieselgate, zbog falsificiranja parametara potrošnje i emisija dizelskih motora, nakratko je pao iza Toyote, ali se brzo restrukturirao i vratio na prvo mjesto. Dodatan uspon i, posebice ekspanzija proizvodnje električnih automobila.

Volkswagen je, proizvodnim i prodajnim rezultatima učvrstio čelnu poziciju, koju će pametnom poslovnom politikom. u korona-krizi vjerojatno i zadržati…

Autor

Preporučeni sadržaj