IN MEMORIAM

Yves Montand, poznati francuski šansonijer i glumac, umro 9. studenoga 1991.

-

Na listama najdražih vozača u povijesti naći će se i Francuz Jean-Pierre Sarti, izmišljeni lik iz kultnog filma Grand Prix iz 1966., režisera Johna Frankenheimera, kojeg je glumio Yves Montand

Vozač bolida Ferrari, ostarjeli dvostruki svjetski prvak, najzanimljiviji je i najdublji među likovima u filmu, što mu je donijelo iznenađujuće velik broj obožavatelja. Maestralno ga je odglumio Yves Montand, čovjek koji bi nedvojbeno bio upamćen kao jedan od ponajboljih francuskih glumaca sredine 20. stoljeća da nije bio još veći i značajniji šansonijer.

Zanimljivo je kako je Montand zapravo Talijan, a ne Francuz. Rođen je 13. listopada 1921. u Monsumagnu, Toskana, kao Ivo Livi, a u drugu se domovinu obitelj preselila nakon dolaska fašista na vlast. Jedna od njegovih najpoznatijih šansona je La bicyclette, no u filmografiji su mu neka od najznačajnijih ostvarenja vezana za automobile i vožnju.

Premda postoje izvori koji tvrde kako Montand nije volio vožnju i automobile, poznato je da je uz Jamesa Garnera upravo on odradio najveći dio trkaćih scena među glumcima filma Grand Prix. U Monaku se čak i razbio, izbjegavajući automobil iz suprotnog smjera, kada su ga greškom pustili na stazu u bolidu, misleći da je zatvorena za promet. Spremnik s gorivom se probušio i Montand je bio sav zaliven gorivom, no srećom nije došlo do vatre. A tada je šokirani glumac iz džepa izvukao cigarete i upaljač…

Jedva su ga zaustavili. I na omotu glazbe iz ‘Volite li Brahmsa’ pojavljuje se s cigaretom i automobilom, u tom slučaju Facel Vegom, koju vozi u filmu. Najfascinantnija je njegova vozačka uloga ipak ona u ‘Nadnici za strah’ Henri-Georgesa Clouzota. U ovom filmu, koji se redovno pojavljuje na ljestvicama najboljih ikada snimljenih, a proglašen je i najnapetijim ostvarenjem u povijesti filma, Montand glumi vozača kamiona natovarenog nitroglicerinom, kojim prelazi preko neravnog, lošeg puta do zapaljenog naftnog izvora, uz stalnu opasnost od eksplozije.

Yves Montand, poznati francuski šansonijer i glumac, umro 9. studenoga 1991.

Autor