IN MEMORIAM

Dave Charlton, šesterostruki prvak u Formuli 1, za kojeg niste čuli, umro 24. veljače 2013.

David William ‘Dave’ Charlton, rođen 27. listopada 1936. u Brottonu, na istočnoj obali Engleske,  junak je južnoafričkog F1 prvenstva. Formula 1 je kategorija unutar automobilističkog sporta i nema razloga da se bolidi po njenim specifikacijama ne natječu i drugdje, a ne samo u svjetskom prvenstvu

Bilo je pokušaja organiziranja drugih prvenstava, možda najpoznatije je bilo britansko pod nazivom Aurora potkraj 70-ih, no najozbiljnije i najdugovječnije bilo je južnoafričko prvenstvo Formule 1, koje se održavalo od 1960. do 1975. Dakako, pored toga diljem svijeta održavale su se  i neprvenstvene utrke. Zašto baš Južna Afrika? Zimi bi dolazili ponajbolji europski vozači u posjetu, pa bi potom prodali trkaće automobile iz prošle sezone, s kojima su doputovali, a onda bi se lokalci utrkivali njima.  Isto se događalo i u Južnoj Americi, kao i u Australiji i na Novom Zelandu.

Prvih nekoliko sezona prvenstvo je bio otvoreno i za manje klase, no u zlatnim vremenima od sredine 1960-ih do sredine 70-ih južnoafričko je prvenstvo bilo vrlo impresivno, bolidi koji su voženi bili su uistinu vrlo novi i konkurentni, a rivalstvo dvojice velikana, Johna Lovea i Davea Charltona, inspiriralo je generacije ljubitelja. Zanimljivo, obojica su imala podjednako trajna razdoblja dominacije: prvo je Love od 1964. do 1969. osvojio šest uzastopnih titula, da bi Charlton to ponovio od 1970. do 1975. Zanimljivo, kasnije će i Ian Scheckter, (brat mu je bio mnogo poznatiji Jody Scheckter), osvojiti šest titula vozačkog prvaka Južne Afrike…

Ali to će se dogoditi nakon promjena pravila i odlaska tada već preskupih bolida Formule 1 iz prvenstva. Prošla su vremena timova Cooper, Brabham, Lotus i McLaren u lokalnim trkaćim livrejama i počeo pad u zaborav jednog veličanstvenog natjecanja. Zapravo su lokalne trkaće livreje još jedna od specifičnosti Južne Afrike, veliki proizvođači, a čega drugoga nego cigareta, stajali su iza najboljeg dvojca: Gunston je sponzorirao Lovea, a Lucky Strike Charltona. Mala, ali zanimljiva fusnota u povijesti automobilizma je da su se na VN Južne Afrike 1968. (Jim Clark je tada posljednji put pobijedio) po prvi puta na startu pojavili bolidi Formule 1 s duhanskim sponzorstvom.

Rodezijska tvrtka Gunston sponzorirala je i u svoju livreju obojila bolide Brabham, kojima su upravljali John Love i Sama Tingle. Već nekoliko tjedana kasnije i tvornički su bolidi Lotus počeli nastupati u crveno-zlatnim bojama cigareta Gold Leaf, što se danas nerijetko pogrešno smatra prvom sponzorskom livrejom u Formuli 1, za koju je zaslužan Colin Chapman. VN Južne Afrike je tih godina označavala početak svjetskog prvenstva, održavala se početkom siječnja i pružala priliku lokalnim vozačima da se okušaju protiv svjetske elite.

Osim legendarnog Loveovog nastupa 1967. nisu baš postizali rezultate za pamćenje, no istini za volju oni su za razliku od tvorničkih vozača trebali paziti na vlastite bolide, čuvati jedan motor za čitavu sezonu… Jody Scheckter je preskočio južnoafričko prvenstvo, odmah otišao u Europu i ondje se probio do samog vrha i titule prvaka, a teško je reći što su mogli Love i Charlton u nekim boljim uvjetima. Vrlo vjerojatno obojica su bili materijal za gornji dom svjetskog prvenstva, a Love možda čak i za prvaka.

Charlton se čak uspio okušati i u nekoliko europskih utrka, jednoj 1971. i tri sljedeće sezone, bez zapaženijih rezultata. Ostalo je zapamćeno tek kao kuriozitet da je na utrke u Europu osim vjernog bolida Lotus 72 transportirao i kanistere s vlastitim gorivom, jer mu je uz Lucky Strike sponzor bila i naftna kompanija Sasol. Pamti se i da je Charlton uspio, prije i poslije Formule 1, pobijediti 1960. u svom prvom nastupu u nekoj automobilskoj utrci, kao i 1990. u posljednjem! Između toga nanizao je na desetke pobjeda, a posebno je bio dominantan na čuvenoj stazi Kyalami, koja je godinama ugošćavala i VN Južne Afrike.

Dave Charlton, šesterostruki prvak u Formuli 1, za kojeg niste čuli, umro je 24. veljače 2013.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo