IN MEMORIAM

David Purley, ‘mačka sa 7 života’, heroj utrka, 2. srpnja 1985. skončao u avionskoj nesreći

David Purley, rođen 26. siječnja 1945. u Bognor Regisu na južnoj obali Engleske, iznimka je od pravila da se pamte samo pobjednici utrka i prvenstava

Premda je imao nekoliko pristojnih rezultata u nižim kategorijama, uključujući i tri uzastopne pobjede na cijenjenoj Grand Prix des Frontieres na belgijskoj stazi Chimay (ime tog belgijskog mjesta poznato je ljubiteljima kvalitetnog piva), David Purley nije zabilježio značajniji uspjeh u Formuli 1.

Pa ipak, Purley nije zaboravljen, i to zbog dvije stravične nesreće, tako tipične za te ubilačke 1970-e. U prvoj, u nizozemskom Zaandvoortu 1973., poginuo je talentirani britanski vozač Roger Williamson, u svojem samo drugom nastupu u Formuli 1.

Njegov prevrnuti bolid zahvatila je vatra, a suci su samo stajali, nemoćni bez zaštitnih odijela, dok je mladić ostao zarobljen u kokpitu. Dok su drugi vozači samo nastavili utrku, David Purley, čija je to bila prva F1 sezona, zaustavio se i herojski, sam pošao u vatru, nadljudskim naporima pokušavajući iz buktinje izvući Williamsona.

Nije mu uspjelo spasiti ga, no njegov je junački pokušaj preko snimke obišao čitav svijet, a Purley je kasnije i odlikovan za hrabrost. Nakon nekoliko godina pauze vratio se u F1 1977. u bolidu vlastite momčadi LEC (tako se zvala njegova obiteljska tvornica zamrzivača), kojeg je konstruirao ugledni Mike Pilbeam. Na utrci na slavnoj stazi Silverstone zaglavila mu se papučica gasa te je punom brzinom udario u betonsku ogradu.

Izračunato je da je zaustavni put od 173 km/h do nule bio samo 66 cm. Purley je preživio udarac, iako će oporavak od mnogostrukih prijeloma nogu, zdjelice i rebara trajati nekoliko godina, no ta ga je nesreća zadugo uvrstila u Guinnessovu knjigu rekorda. Preživio je usporenje od 180 g, smatranu najvećom koju je ikada neko ljudsko biće dokazano uspjelo preživjeti.

Nažalost, avionsku nesreću uz južnu obalu Engleske, 2. srpnja 1985. David Purley ipak neće uspjeti preživjeti.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo