Dean Jeffries, legendarni tvorac holivudskih filmskih modela, umro 5. svibnja 2013.

Edward Dean Jeffries, rođen 25. veljače 1933. u gradu Osage (Iowa), u svijet specijalnih dorada ušao je tijekom služenja vojske ranih pedesetih, kada je otkrio kako vojnici prerađuju i ukrašavaju svoje motocikle…

Dean Jeffries se specijalizirao za bojanje i lakiranje motocikala i automobila, u čemu je ostao nenadmašan. Radio je za momčad koju je vodio Carroll Shelby, za utrku Indy 500, u kojoj su sudjelovale holivudske zvijezde…

Poznat je detalj kako je upravo Jeffries na nesretnom modelu Porsche 550 Spyder kojeg je vozio James Dean naslikao trkaće brojeve 130 i čuveni natpis ‘Little Bastard’. Od ranih šezdesetih radio je za holivudsku industriju snova, kreirajući niz posebnih vozila za filmove.

Neke od njegovih kreacija klasici su žanra, a posebno se ističu Black Beauty,  Mantaray (na podvozju rijetkog predratnog 8-cilindričnog bolida Maserati), Monkeemobile i Moon Buggy iz kultnog filma ‘Dijamanti su vječni’ iz serijala o Jamesu Bondu.

Dean Jeffries je i tvorac inicijalnih nacrta za najpoznatiji Batmobile, onaj iz šezdesetih, iako je projekt dovršio njegov možda još poznatiji kolega George Barris. Putevi te dvojice velikana i inače su se znali ispreplesti, a teško je reći tko je od njih više zadužio svijet automobilizma i filmsku industriju.

Dean Jeffries, legendarni tvorac holivudskih filmskih modela, umro 5. svibnja 2013.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin