IN MEMORIAM

Dennis Poore, britanski izdavač, tvorničar i vozač utrka, umro 12. veljače 1987.

Roger Dennistoun ‘Dennis’ Poore,  rođen 19. kolovoza 1916. u Londonu, početkom 50-ih predratnim bolidom Alfa Romeo 8C-35 osvojio naslov brdskog prvaka Velike Britanije i triput Trofej Dicka Seamana, a potom neuspješno pokušavao spasiti najjače britanske brendove…

U vremenu prije Interneta ljudi su čitali novine i časopise, pa i ljubitelji automobilskih utrka. Dapače, uglavnom su o tim časopisima ovisili kako bi saznali detaljne i točne rezultate događanja širom svijeta.

Svaka veća država ima neka svoja izdanja te tematike, no dva su se britanska časopisa nametnula kao svjetski lideri. U nekim davnijim danima to je bio Motorsport, zbog Billa Boddya i Denisa Jenkinsona.

No kasnije je titulu najutjecajnijeg izdanja posvećenog utrka, svojevrsne Biblije za ljubitelje utrka preuzeo Autosport, a zasluge za to velikim dijelom idu njegovom osnivaču Gregoru Grantu, ali i meceni Dennisu Pooreu, svojevrsnom dobrom duhu britanske auto moto scene.

Dennis Poore, rođen prije 104 godine, je početkom karijere vodio tvrtku Manganese Bronze Holdings, specijaliziranu za izradu brodskih propelera i automobilskih dijelova.
Kupio je predratni Alfa Romeo 8C-35, s kojim je početkom 1950-ih osvojio naslov brdskog prvaka Velike Britanije i u nekoliko navrata pobijedio na Trofeju Dicka Seamana.

Nastupio je s bolidom Connaught-Lea Francis na dvije prvenstvene utrke Formule 1 1952., već u prvom nastupu u Silverstoneu osvojivši sjajno četvrto mjesto.  Nakon pobjede na Devet sati Goodwooda 1955. u paru s Peterom Walkerom u Aston Martinu postepeno se povlači s utrka i posvećuje drugim poslovima.

Pasionirano je pokušavao očuvati britansku industriju motocikala, u sklopu tvrtke upravljajući brendovima Norton, BSA, Triumph, AJS, James, Francis-Barnett i Matchless, kao i proizvođačem motora Villiers i tvrtkom Carbodies, specijaliziranom za izradu londonskih taksija.

Dennis Poore je preminuo 12. veljače 1987., kad je od svega navedenog, nažalost, dobro funkcionirala samo još proizvodnja taksija, te Autosport.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo