NA DANAŠNJI DAN

18. lipnja 1936. rođen Denny Hulme, najbolji bosonogi vozač Formule 1, prvak 1967.

Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

Denis Clive ‘Denny’ Hulme rođen je 18. lipnja 1936. u gradu Motueka na sjevernoj obali južnog otoka Novog Zelanda

Denny Hulme je u sezonu 1967. ušao kao cijenjen, ali ne i posve potvrđen vozač. Na VN Monaca i stazi Nürburgring ostvario je prve pobjede u karijeri i, pomalo neočekivano, postao svjetski prvak Formule 1. Do 1974. osvojio je još šest pobjeda u Formuli 1 dvaput završio treći u prvenstvu, ukratko uvijek je bio ‘tu negdje’, ali nekako, eto, nije zapamćen kao jedan od istinskih velikana.

Denny Hulme je nedvojbeno bio velik vozač, jer je paralelno vozio i Can-Am prvenstvo, osvojivši dvije titule i rekordne 22 pobjede. Zanimljivo je kako mu je jedan od nadimaka bio ‘bosonogi dječak’, jer je u prvih nekoliko godina, dok je još vozio lokalne utrke na Novom Zelandu, preferirao voziti bez obuće! Denny Hulme došao je u Europu u sklopu programa kojim je novozelandska federacija sponzorirala najbolje ondašnje vozače da se okušaju i u najjačoj konkurenciji.

Chris Amon, Bruce McLaren i Denis Hulme bili su najuspješniji izdanci tog programa. Zanimljivo, u karijeri je vozio samo za dvije momčadi, obje u vlasništvu ljudi iz Antipoda, Brabham i McLaren. Nakon što mu je poginuo momčadski kolege i prijatelja Peter Revson prestao se utrkivati, no nije izdržao: 80-ih se vratio utrkama turističkih automobila.

Smrt ga je stigla 4. listopada 1992, na utrci 1000 km Bathurst – vozeći BMW M3, pretrpio je srčani udar. Zanimljivo je da je ovaj dobroćudni Medo (zvali su ga i ‘Bear’) bio prvi svjetski prvak Formule 1 koji je umro prirodnom smrću. Osam mjeseci nakon njega od srčanog udara umrijet će i James Hunt.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo