SRETAN 78. ROĐENDAN

Dietrich Mateschitz, osnivač tvrtke Red Bull, važna figura Formule 1, rođen 20. svibnja 1944.

Gero Breloer / EPA, Wikimedia Commons

Jedan od velikih “drmatora” svijeta automobilskih utrka, Dietrich Mateschitz, rođen je 20. svibnja 1944. u Štajerskoj, u obitelji hrvatskih korijena, otac tvrtke Red Bull

Kad je na poslovnom putu u Tajlandu, vodeći marketing za zubnu pastu Blendax, otkrio kako mu lokalni, popularni energetski napitak Krating Daeng pomaže u suzbijanju jet laga, zainteresirao se i s vlasnikom tvrtke koja ga je proizvodila dogovorio da zajednički pokušaju plasirati čudesni napitak na europsko tržište. Red Bull je lansiran u Austriji 1987., a pet godina kasnije počeo je izvoz u Mađarsku i Sloveniju.

Danas je riječ o jednom od najpopularnijih bezalkoholnih napitaka, a Mateschitz je pred kraj života bio “težak” više od pet milijardi dolara. Rijetko se eksponirao u javnosti, tako da čak i utrke Formule 1 radije gledao kod kuće na televiziji nego iz paddocka. Bio je kolekcionar aviona, a posjedovao je i Douglas DC-6B koji je služio kao privatni avion Josipa Broza Tita.

Kako je u poslovni svijet ušao iz sfere marketinga, Mateschitz je innimno ulagao u reklame, ali strategijom da Red Bull ne zakupljuje oglasni prostor nego se u medijima najviše pojavljuje kroz izvještaje o sportskim uspjesima klubova i momčadi koje nose njegovo ime. U Formuli 1 bio je vlasnik čak dvije momčadi, Red Bull i Torro Rosso, imao i vlastitu NASCAR ekipu, u reliju je sponzorirao timove Citroën i Volkswagen. I u drugim granama utrkivanja nailaze se prepoznatljive plavo-srebrne boje.

Mateschitz je posjedovao i Red Bull Ring, kako se danas zove legendarna staza u Zeltwegu. Otkačeni “mladenački” nastup Red Bulla nesumnjivo je dao krila današnjoj Formuli 1 i u činio je manje uštogljenom: poznata je anegdota kad je David Coulthard nakon dolaska iz tima McLaren pitao Mateschitza kakav PR i kakve stavove mora promovirati u javnim nastupima, gazda mu je odgovorio: “Ako kažeš da je Red Bull smeće od napitka, otpustit ću te. A što se ostaloga tiče, pričaj što god i kako god ti volja.”

Dietrich Mateschitz, osnivač tvrtke Red Bull, umro je 22. listopada 2022.

Autor

Preporučeni sadržaj