NA DANAŠNJI DAN

Dietrich Mateschitz, osnivač tvrtke Red Bull, rođen 20. svibnja 1944.

Jedan od velikih ‘drmatora’ svijeta automobilskih utrka, Dietrich Mateschitz, rođen je 20. svibnja 1944. u Štajerskoj, u obitelji hrvatskih korijena, otac tvrtke Red Bull…

Kad je na poslovnom putu u Tajlandu, vodeći marketing za zubnu pastu Blendax, otkrio kako mu lokalni, popularni energetski napitak Krating Daeng pomaže u suzbijanju jet laga, zainteresirao se i s vlasnikom tvrtke koja ga je proizvodila dogovorio da zajednički pokušaju plasirati čudesni napitak na europsko tržište.

Red Bull je lansiran u Austriji 1987., a pet godina kasnije počeo je izvoz u Mađarsku i Sloveniju. Danas je riječ o jednom od najpopularnijih bezalkoholnih napitaka, a Mateschitz je ‘težak’ više od pet milijardi dolara.

Rijetko se eksponira u javnosti, tako da čak i utrke Formule 1 radije gleda kod kuće na televiziji nego iz paddocka. Zanimljivo je spomenuti kako je kolekcionar aviona, a posjeduje i Douglas DC-6B koji je služio kao privatni avion Josipa Broza Tita.

Kako je u poslovni svijet ušao iz sfere marketinga, Mateschitz na reklamu polaže iznimno mnogo, no Red Bull ne zakupljuje oglasni prostor nego se u medijima najviše pojavljuje kroz izvještaje o sportskim uspjesima klubova i momčadi koje nose njegovo ime.

U Formuli 1 vlasnik je čak dvije momčadi, Red Bull i Torro Rosso, ima i vlastitu NASCAR ekipu, u reliju je sponzor timova Citroën i Volkswagen, a i u drugim granama utrkivanja naići ćete na prepoznatljive plavo-srebrne boje. Usto  Mateschitz posjeduje i Red Bull Ring, kako se danas zove legendarna staza u Zeltwegu.

Otkačeni ‘mladenački’ nastup Red Bulla nesumnjivo je dao krila današnjoj Formuli 1 i u činio je manje uštogljenom: poznata je anegdota kad je David Coulthard nakon dolaska iz tima McLaren pitao Mateschitza kakav PR i kakve stavove mora promovirati u javnim nastupima, a gazda mu je odgovorio: ‘Ako kažeš da je Red Bull smeće od napitka, otpustit ću te.

A što se ostaloga tiče, pričaj što god i kako god ti volja.’

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin