NA DANAŠNJI DAN

14. studenoga 1914. proizveden prvi automobil slavne američke marke Dodge

Foto: HISTORY Garage
-

Braća John i Horace Dodge 1900. su osnovali tvrtku Dodge, koja se ubrzo etablirala kao vodeći dobavljač dijelova za brzorastuću autoindustriju Detroita

Ne posve neočekivano, to je dovelo do razvoja želje za proizvodnjom vlastitog automobila, ostvarene 14. studenoga 1914. modelom Dodge 30, poznatim kao ‘Old Betsy’. Već istog dana braća su obavila pokusne vožnje ulicama Detroita i poslali automobil na isporuku kupcu u Tennessee.

Do kraja godine proizveli su 249 automobila, a naredne već 45.053. Time je Dodge postao četvrta najprodavanija američka marka, nudeći automobil tek nešto skuplji nego Ford Model T, ali s posve čeličnom konstrukcijom, 12-voltnom instalacijom, suvremenim mjenjačem i gotovo dvostrukom snagom motora.

Zlatno razdoblje Dodgea naprasno je završilo kada su tijekom 1920. preminuli prvo jedan, a potom i drugi brat Dodge. Bez snažnog vodstva i novih ideja tvrtka je počela posustajati i mijenjati vlasnike, sve dok 1928. nije postala dijelom korporacije Chrysler.

Narednih desetljeća pozicionirali su se kao srednji brend korporacije, iznad benda Plymouth, a ispod osnovne marke Chrysler. Posebno su se isticali kombijima i lakim kamionima, te povremeno vrhunskim sportskim modelima, među kojima je  istaknut Dodge Viper.

Tvrtka Dodge danas je dio koncerna Stellantis.

Autor