106. OBLJETNICA

Dodge – prvi automobil slavne američke marke proizveden 14. studenoga 1914.

Braća John i Horace Dodge početkom su 1900. osnovali tvrtku Dodge se početkom 20. stoljeća etablirali kao vodeći dobavljači dijelova za brzorastuću automobilsku industriju Detroita…

Foto: DougW

Ne posve neočekivano, to je dovelo do razvoja želje za proizvodnjom vlastitog automobila, ostvarene 14. studenoga 1914. modelom Dodge 30, poznatim kao ‘Old Betsy’. Već istog dana braća su obavila pokusne vožnje ulicama Detroita i poslali automobil na isporuku kupcu u Tennessee.

Do kraja godine proizveli su 249 automobila, a naredne godine već 45.053. Time je Dodge postao četvrta najprodavanija američka marka, za nešto veću cijenu od Fordovog modela T nudeći posve čeličnu konstrukciju, 12-voltnu instalaciju, moderan mjenjač i gotovo dvostruko veću snagu motora.

Braća John i Horace Dodge, slika: Wikipedia, autor nepoznat

Zlatno razdoblje Dodgea naprasno je završilo kada su tijekom 1920. preminuli prvo jedan, a potom i drugi brat Dodge. Bez snažnog vodstva i novih ideja tvrtka je počela posustajati i mijenjati vlasnike, sve dok 1928. nije postala dijelom korporacije Chrysler. Narednih desetljeća pozicionirali su se kao srednji brend korporacije, iznad Plymoutha, a ispod Chryslera.

Posebno su se isticali kombijima i lakim kamionima, te povremeno vrhunskim sportskim modelima. U posljednje vrijeme upravo su te dvije niše izdvojene u zasebne brendove RAM i SRT, pa je teško prognozirati kakva je budućnost ove tvrtke, koji je trenutačn dio koncerna FCA, odnosno Stellantis, nakon udruživanja s PSA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin