IN MEMORIAM

Don Frey, otac kulta Ford Mustang i pionir CD-ROM-a, umro 5. ožujka 2010.

Foto: Ford

U svijetu autoindustrije rijetki su ljudi kakav je Ronald Nelson Don Frey, s interesima daleko izvan te grane. Takvi su nerijetko i najuspješniji, autori inovacija…

Foto: Don Frey uz Ford Cardinal (1960.) i Lee Iacocca uz Ford Mustang (1965)

Don Frey, rođen 23. ožujka 1923. u St. Louisu (Missouri), u tvrtki Ford je 50-ih vodio metalurški odjel, a kako je imao iskustva u mehanici, marketingu i dizajnu, napredovao je do nadzornog odbora korporacije.

Dok je bio na čelnim pozicijama u tvrtki Ford, Don Frey je često proučavao književni dodatak londonskog časopisa Times, jednako revno kao i novosti iz industrije, a bio je i pasionirani ljubitelj opere i arheologije.

Isprva će mu optimalan partner biti Lee Iacocca, premda će 1968. upravo nakon svađe s njim napustiti Ford i najzaslužniji je što je Henry Ford II iz petog pokušaja odlučio prihvatiti projekt Ford Mustang. Gazda mu je povjerio vodstvo i rekao da će dobiti otkaz pokaže li se model neuspješnim.

Fascinantnom organizacijom projekta Don Frey je u samo 18 mjeseci pretvorio Ford Mustang u serijski model, a njegov uspjeh otvorio mu je sva vrata. Zanimljivo, zbog nerazumijevanja koncepta vođenja projekta razvoja modela, na dosta mjesta ga se pogrešno naziva dizajnerom ovog kultnog automobila.

Kasnije je radio na još nekoliko projekata unutar tvrtke Ford, uključujući i Ford Bronco, no još su zanimljiviji njegovi dosezi nakon odlaska iz svijeta automobila. Kao prvi čovjek tvrtke Bell & Howell nadzirao je razvoj nove tehnologije brzog snimanja video kazeta, koja je sedamdesetih dovela do eksplozije novih medija.

Potom je bio najznačajniji pionir uvođenja spremanja podataka na CD-ROM medije, a ironično, prvi projekti bili su katalozi dijelova i upute za održavanje, napravljeni za General Motors i Mercedes-Benz. Bio je i u nadzornom odboru 20th Century Foxa, a po završetku poslovne karijere još je određeno vrijeme radio kao sveučilišni profesor.

Don Frey, otac kulta Ford Mustang i pionir CD-ROM-a, umro je 5. ožujka 2010.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo