Dorino Serafini, talijanski vozač auto i moto utrka, rođen 22. srpnja 1909.

Dorino Serafini (1909. – 2000.), na pola utrke na stazi Monza 1950., u jedinom prvenstvenom nastupu u Formuli 1, upravljač je prepustio Albertu Ascariju, koji je završio drugi te Serafinija zauvijek uvrstilo na statističke liste…

Iz današnje je perspektive teško razumjeti kako rezultati ostvareni u utrkama bodovanim za svjetsko prvenstvo možda nekih davnih dana uistinu nisu značili onoliko koliko nam se danas pričinja.

Pored prvenstvenih utrka postojalo je i mnogo drugih i bilo je vozača koji su stjecajem okolnosti nastupali samo na jednima ili na drugima, pa statistike, kako ih danas gledamo, znaju zavarati ili biti zbunjujuće.

Pogotovo u slučajevima poput onog Dorina Serafinija, talijanskog auto i moto vozača rođenog na današnji dan prije 111 godina. Serafini je na pola utrke na stazi Monza 1950. prepustio upravljač Albertu Ascariju u svom jedinom prvenstvenom nastupu u Formuli 1.

Ascari je završio drugi na kraju utrke, što je Serafinija za vječna vremena uvrstilo na statističke liste, premda nije osobito mario za njih, baveći se onim što je uistinu volio, utrkama motocikala.

Vozio je povremeno i automobilske utrke, dakako, nije ga Ferrari bez razloga uvrstio u momčad u Monzi. Rijetko je pobjeđivao, ali je bio pouzdan i uglavnom završavao utrke dobro plasiran.

Umro je 9. srpnja 2000.

Komentari