Ed Elisian, zloglasni, kontroverzni američki vozač, poginuo 30. kolovoza 1959.

Edward Gulbeng Eliseian (1926. – 1959.) solidan vozač, bio je sudionik ili – po mišljenju drugih vozača – uzročnik tri fatalne nesreće između 1956. i 1958., u kojima su poginuli Bob Sweikert, Pat O’Connor i Jim Davis…

Malo je ljudi u povijesti automobilizma obilježenih takvom stigmom kao Ed Elisian, pravim imenom Edward Gulbeng Eliseian, rođen u Oaklandu 1926.

Solidan vozač, bio je sudionik ili – po mišljenju drugih vozača – uzročnik tri fatalne nesreće između 1956. i 1958., u kojima su poginuli Bob Sweikert, Pat O’Connor i Jim Davis.

Mnogi su smatrali da je nesreću u kojoj je sudjelovalo čak 15 bolida, na startu Indy 500 1958. skrivio njegov preveliki entuzijazam, odnosno da se kladio kako će voditi na kraju prvog kruga, kako bi tim dobitkom pokrio kockarske dugove.

Određeno je vrijeme bio pod suspenzijom i zbog izdavanja čekova bez pokrića, a malo je reći da je zbog svega toga bio nepopularan među ostalim sudionicima utrka.

No o drugoj strani karaktera govori podatak kako je na Indy 500 zaustavio ispravan bolid i pokušao, nažalost neuspješno, pomoći unesrećenom Billu Vukovichu, kao jedan od samo dvojice vozača (drugi je Gary Bettenhausen) u povijesti velike utrke koji su se odvažili na takav čin.

Poginuo je u stravičnoj nesreći na utrci Milwaukee Mile, kada je naletio na ulje na stazi i odsklizao u ogradu. Došlo je do puknuća spremnika goriva, vozač je ostao zarobljen u prevrnutom bolidu…

A trajalo je gotovo deset minuta dok vatra nije ugašena. Bi li bila ranije, da je neki popularniji vozač bio u nesreći, možemo samo nagađati.


Komentari

loading...