NA DANAŠNJI DAN

Edouard Michelin, francuski industrijalac i izumitelj, rođen 23. lipnja 1859.

Foto: Virtuous Leadership Institute

Édouard Michelin i brat André  1889. su osnovali slavnu gumarsku tvrtku, koja 1934., kupovinom tvrtke Citroën, ulazi i u automobilski biznis…

Édouard Michelin, francuski industrialist rođen 23. lipnja 1859. u Clermont-Ferrandu, krajem 19. stoljeća značajno je unaprijedio izum pneumatika Dunlop. S bratom Andréom, kao jedan od direktora tvrtke Michelin, odmah ie prepoznao priliku na novonastajućem tržištu automobila.

Najviše njegovom zaslugom 1896. je oko 300 pariških taksija bilo opremljeno gumama Michelin. Obiteljsku su tvrtku pretvorili u jednu od vodećih svjetskih gumarskih tvrtki, a njegovom je zaslugom 1898. osnovan Bibendum, simbol Michelina i ekologije.

Nakon kupovine tvrtke Citroën 1934. postali su značajni i kao proizvođač automobila. Poznat je po izreci, koja je bila i njegov poslovni moto, označavala njegov pokretački duh: Netko mora razbiti kamen kako bi pronašao dijamant skriven u njemu (na slici).

Život su mu obilježile obiteljske tragedije, smrt dvaju sinova. Étienne je poginuo 1932. u zrakoplovnoj nesreći, a Pierre 1937. u prometnoj nesreći. Umro je 25. kolovoza 1940., nedugo nakon što je njemačka vojska okupirala Francusku.

Njegov praunuk, također nazvan Édouard, glavni izvršni direktor Michelina poginuo je 2006. u brodskoj nesreći. Edouard i brat André Michelin 2002. su imenovani u Automobilsku kuću slavnih, u Dearbornu (Michigan).