NA DANAŠNJI DAN

Emil Jellinek, otac brenda Mercedes, rođen 6. travnja 1853.

Mercedes-Benz Group

Emil Jellinek, ‘krsni kum’ marke Mercedes i diler za Daimler na Azurnoj obali, koji se na utrkama natjecao automobilima Daimler, rođen je 6. travnja 1853. u Leipzigu…

… kao sin češkog-mađarskog Židova, rabina dr. Adolfa Jelineka. Emil Jellinek je 1900. naručio je 36 novih automobila Daimler 35 hp, trećinu godišnje proizvodnje tvrtke Daimler, uz uvjet dobije ime po njegovoj 10-godišnjoj kćeri Mercedes. Najstarija tvornica automobila na svijetu korijene vuče još iz 1880-ih, kad su Carl Benz i Gottlieb Daimler posve neovisno razvili prva vozila pogonjena motorima s unutarnjim izgaranjem.

Sve do spajanja njihovih tvrtki 1926, tvornice koje su razvili Daimler i Benz bile su najveći tržišni konkurenti, a njihova su se nadmetanja nerijetko iz prodajnih salona prenosila i na trkaće piste. Upravo je na trkaćoj pisti u Nici vatreno krštenje doživjelo i ime Mercedes, 25. ožujka 1901. Isprva se ime odnosilo samo na taj konkretni trkaći model, no uspjeh modela Mercedes bio je toliko velik, a publicitet toliko pozitivan. da je tvrtka Daimler odlučila sve svoje modele prozvati tako.

Manje od tri mjeseca nakon utrke u Nici Daimler je 23. lipnja 1901. i službeno registrirao ime Mercedes i počeo ga koristiti. Zašto Mercedes? Krsni je kum marke bio Emil Jelinek, Daimlerov diler na Azurnoj obali i pasionirani automobilist. Na svim je utrkama, kao lojalan trgovac, nastupao upravo u Daimlerovim automobilima. Njegova je potraga za laganim i brzim strojem, kojim bi bilo lako upravljati, otpočela je 1900., kad mu je presudno pomogao Wilhelm Maybach, koji je tada radio za Daimler.

Jelinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uvjet da novo vozilo dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri Mercedes. Prvi automobil Mercedes proizveden je 23. studenog 1900. Uostalom, Jelinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njeno ime kao pseudonim. Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspješan da pokrenuo čitavu ovu priču.

Danas je to ime glavni dio najslavnijeg i najpoznatijeg automobilskog brenda na svijetu – Mercedes-Benz. Uostalom, svi smo barem pokoji puta u životu čuli da su svi ostali automobili samo automobili, dok je Mercedes – Mercedes. To ne datira od jučer, i izreku nisu izmislili naši gastarbajteri, na sličan se način još 1905. reklamirala tvrtka American Mercedes, koja je proizvodila egzaktne kopije “najpoznatijeg automobila na svijetu” – samo četiri godine nakon pojave imena Mercedes!

Emil Jellinek, otac brenda Mercedes, umro je 21. siječnja 1918.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo