AUTOMOBILSKI PIONIR

Emile Levassor, Francuz koji je zapravo izumio automobil, umro 14. travnja 1897.

Razlikovao se od ostalih pionira, koji nisu razmišljali izvan okvira klasične kočije s dodanim motorom, niti su shvaćali kako novom prijevoznom sredstvu treba novi, drukčiji pristup…

Pravi otac automobila, Emile Levassor rođen 1843., 1880-ih je počeo raditi na razvoju licencnih motora i vozila Daimler. Partner mu je bio René Panhard te su osnovali tvrtku Panhard-Levassor.

Svjestan ograničenja koncepta kočije, Levassor je 1891. iznova konstruirao vozilo, s motorom sprijeda i stražnjim pogonom, te uveo mjenjač i vodeno hlađenje – samo da bi taj koncept, kojim je uistinu rođen automobil, ubrzo bio nazvan po Panhardu!

Emile Levassor je 1895., u automobilu vlastite konstrukcije, s 2-cilindarskim motorom Daimler Phoenix, snage 4 KS pri 750/min, stvarno, ali ne i formalno (!) pobijedio na utrci od Pariza do Bordeauxa i natrag.

Sljedeće mu je godine sreća okrenula leđa. U pokušaju izbjegavanja psa tijekom utrke Pariz-Marseille-Pariz 1896. teško je stradao i ubrzo, ne oporavivši se, prije točno 123 godine preminuo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin