RAĐANJE LEGENDE

Enzo Ferrari 17. lipnja 1923. dobio slavni simbol marke Ferrari, Propeti konjić

Enzo Ferrari (1898. – 1988.) je 17. lipnja 1923. dobio nadaleko čuveni simbol Ferrarija, ‘Propeti konjić’ (tal. ‘Cavallino rampante’), koji je označio njegov poslovni i sportski put…

U to je vrijeme Ferrari bio tvornički vozač Alfa Romea, a najznačajniji uspjeh dotadašnje karijere i prva velika pobjeda došla je na stazi Circuito del Savio u Ravenni, 17. lipnja 1923., sa 6-cilindarskim Alfa Romeom RL Targa Florio od tri tisuće kubika i startnim brojem 28. Suvozač mu je bio Giulio Ramponi.

Nakon pobjede Enzo je upoznao grofa Enrica i groficu Paolinu, roditelje slavnog talijanskog zračnog asa iz I. svjetskog rata Francesca Baracce. On je na svom ratnom dvokrilcu SPAD S.XIII, kojim je postigao 34 zračne pobjede prije nego je 19. lipnja 1918. poginuo nakon obaranja, imao naslikan simbol crvenog propetog konjića na bijeloj podlozi.

Grofica je sugerirala mladom vozaču utrka da na automobil stavi taj znak pobjede, koji će mu donijeti sreću. Ferrari nije odmah prihvatio sugestiju, ali je ideju iskoristio šest godina kasnije, kad više nije nastupao u utrkama te je osnovao vlastitu trkaću momčad Scuderia Ferrari.

Na njihovim će trkaćim automobilima marke Alfa Romeo ubrzo osvanuti znak propetog konjića (otada se, kao službeni simbol, piše velikim slovom)iako stiliziran dosta drukčije od Baraccinog. Najveća je promjena ipak bila po pitanju boje: konjić je postao crn, a podloga žuta, u spomen na boje Ferrarijevog rodnog grada Modene.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo