NA DANAŠNJI DAN

Museo Enzo Ferrari: fascinantan muzej u Modeni otvoren 10. ožujka 2012.

Muzeji automobila postali su arhitektonska remek-djela, a nakon fascinantnih zdanja tvrtki Porsche i Mercedes-Benz u Stuttgartu čekao se talijanski odgovor. Bačenu je rukavicu uhvatio najjači igrač – Ferrari

U tvrtki Ferrari postali su svjestan nedostatnosti postojećeg muzeja u Maranellu. Formalno, fondaciju posvećenu očuvanju uspomene na lik i djelo koje je ostavio Enzo Ferrari nije osnovala sama tvornica, no puna je podrška odmah dana projektu uglednog češkog arhitekta Jana Kaplickog. On je nažalost preminuo 2009. i nije dočekao otvorenje svog remek-djela, koje je dovršio pomoćnik Andrea Morgante.

10. ožujka 2012.  otvoren je Museo Enzo Ferrari Modena, a svečanost je predvodio Piero Lardi Ferrari, preživjeli Enzov sin. Fascinantan spoj tradicije i futurizma, muzej je zapravo sagrađen oko kuće u kojoj je rođen Enzo Ferrari, obnovljene i suprotstavljene organskim oblicima samog muzeja. Koji je, zanimljivo, ispunjen eksponatima koji ne veličaju samo famu Propetog konjića, nego je posvećen u nemaloj mjeri i ostalim protagonistima sage o talijanskom automobilizmu, ali i povijesti Formule 1.

Pomalo nalik muzeju Porsche dominira bijela boja, na kojoj se još jače ističu fantastični eksponati. Muzej Enzo Ferrari postigao veliki uspjeh i postao novo mjesto hodočašća automobilskih fanatika iz čitavog svijeta. Početkom 2014. tvornica je pojačala stupanj direktne involviranosti, te se očekuje kako će ipak nešto veća fokusiranost budućih eksponata biti na modelima Ferrari i Maserati.

Autor