IN MEMORIAM

Eric Broadley, konstruktor trkaćih automobila, osnivač tvrtke Lola, umro 28. svibnja 2017.

Foto: Pierre Menard, Art of it

Eric Harrison Broadley je po većini se anketa u vrhu ljestvice najznačajnijih konstruktora trkaćih automobila 20. stoljeća, premda se nije imao namjeru time baviti u životu

Eric Broadley rođen je 22. rujna 1928. u gradiću Bromley na jugoistočnoj periferiji Londona. Studirao je arhitekturu, a u slobodno se vrijeme bavio vožnjom automobilističkih utrka. Tada su u Velikoj Britaniji bile popularne utrke malih formula, jednosjeda s motociklističkim motorima od 500 ili 750 ccm, i Broadley je sudjelovao u njima.

Eric Broadley je kao Colin Chapman i John Cooper počeo je ‘šarafiti’ po bolidima s kojima se utrkivao, pa su mu padale na pamet ideje za poboljšanja. Brzo je pokazao talent za poboljšanja, pa su ga, kad bi ta poboljšanja počela donositi rezultate u utrkama, konkurenti počeli pitati bi li ih mogao napraviti i njima…

Uglavnom, kao rezultat tog neumitnog procesa Broadley je 1958. osnovao tvrtku Lola, specijaliziranu za konstrukciju trkaćih automobila. Tijekom sljedećih više od pola stoljeća Lola će opstati kao jedna od rijetkih tvrtki u toj branši koja radi za privatne naručitelje, bez osobitih ambicija da postane mainstream proizvođač sportskih automobila kao što su Lotus ili Ferrari.

Broadly će tvrtku prodati 1999., no ni on ni nasljednici nisu poklekli pred iskušenjima i ostali su vjerni onom što Lola najbolje radi, trkaćim automobilima, koji su donijeli na tisuće pobjeda vlasnicima u desecima različitih kategorija. U Formuli 1 nisu došli do vrha, premda je inovativna koncepcija ovjesa njihovog bolida iz 1962. de facto postala standardom kategorije za sljedećih desetak godina.

Kada je Lola GT pokazala brzinu koja je dala naslutiti mogućnost pobjede na 24 sata Le Mansa, projekt je otkupio Ford i razvio Ford GT40, premda će im upravo Broadley s modelom Lola T70 mnogo puta preoteti pobjede u manje razvikanim utrkama izdržljivosti.

Šlag na torti bila je svakako pobjeda koju je na 500 milja Indianapolisa 1966. osvojio Graham Hill, što je možda i najveći pojedinačni doseg tvrtke Lola. Eric Broadley, konstruktor trkaćih automobila, osnivač tvrtke Lola, umro je 28. svibnja 2017.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo