ETTORE BUGATTI

Ettore Bugatti (1881. – 1947.): Talijan koji je postao francuska automobilska legenda

Foto: Agence de presse Meurisse

Ettore Bugatti, talijanska ikona, koja je spletom okolnosti postala dio francuske priče, podarila je besmrtnost svojem brandu, a naprednu tehnologiju podijelio je i dEttore Bugatti rugim proizvođačima…

Foto: Agence de presse Meurisse

Ettore Arco Isidoro Bugatti, francuska automobilska legenda, bio je Talijan, rođen 15. rujna 1881. u Milanu. U ranim je danima automobilizma Italija bila provincija na rubu svijeta ubrzanog tehnološkog razvoja, pa je tvornicu osnovao u Molsheimu, pokrajini Alsace, tada pokrajini Njemačke, koja je nakon I. svjetskog rata pripojena Francuskoj.

Bugatti postaje pojam automobilskog savršenstva, francuski nacionalni simbol. Ettore je potjecao iz umjetničke obitelji te je dio umjetničkog naslijeđa prenio na svoje automobile, koji su plijenili pozornost nevjerojatnom kombinacijom rafiniranosti oblika, delikatnosti izvedbe i posvećenosti skidanju težine.

Neprestana težnja za savršenstvom dovela je to toga da ime Bugatti nikada ne bude zaboravljeno, premda je tvornica prestala s radom nakon II. svjetskog rata, nedugo nakon što je 21. kolovoza 1947. Ettore Bugatti umro. Ubrzo potom tvornica je prestala s radom, ali nije nikada zaboravljena.

Obnovljena je prije točno 28 godina kad je predstavljen povratnički model Bugatti EB110, a pravi preporod uslijedio je 1998. kad je preuzima Volkswagen. Tvrtka iz Wolfsburga je ovaj automobilski mit uspjela vratiti na vrh automobilske ponude.

I upravo Bugatti je marka oko koje je u najvećoj mjeri stvoren svijet kolekcionara oldtimera. Danas su vrijednosti njegovih automobila nestvarnih iznosa. Volkswagenov je uspio postaviti ovaj mit opet na noge. I svaki od njihovih automobila u svojoj oznaci nosi slova EB, inicijale velikog automobilskog vizionara, zaljubljenika u četiri kotača.

Modelima Veyron i Chiron ponovno se penje na vrh ultrasportskih automobila. Ako se za nešto može kazati da je Top Gun u automobilskoj industriji, to je – Bugatti! Tvrtka koja je od ljeta 2021. u vlasništvu hrvatske tvrtke Rimac,,,

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo