IN MEMORIAM

Felice Bonetto, talijanski vozač, poginuo 21. studenoga 1953., na utrci Carrera Panamericana

Felice Bonetto, talijanski je vozač, rođen 9. lipnja 1903. u mjestu Manerbio kod Brescie, sin željezničara, zbog agresivnosti i neustrašivosti zvali su (Il Pirata – tal. pirat), nakon motociklističke karijere se od 1931. natjecao u automobilskim utrkama…

Brzo je stekao glas kao brz, ali tvrdoglav i temperamentan vozač koji ne podnosi da mu netko naređuje. Zbog takve reputacije niti dobri rezultati ne donose mu ponude tvorničkih momčadi, te nastupa samo privatno, kada si je to uspijevao financijski priuštiti.

Stvari se mijenjaju tek iza rata, kada ga, već u petom desetljeću života, angažira prvo Cisitalia, a potom i za Ferrari, gdje mu je najveći uspjeh drugo mjesto na utrci Mille Miglia 1949. U prvom svjetskom prvenstvu Formule 1 nastupa povremeno privatnim bolidom Maserati, a na kraju 1950. dobiva poziv iz snova, priključujući se nepobjedivoj momčadi Alfa Romea.

Alfa dominira i 1951., no Bonettov je najbolji rezultat treće mjesto u Monzi. To će ponoviti i na VN Nizozemske 1953. u paru s Gonzálezom, u već drugoj sezoni s Maseratijem. No, dok je za tvrtku sa znakom trozupca nastupao u utrkama Formule 1, u kategoriji sportskih automobila nastupa za ambicioznu momčad Lancia.

Upravljajući kultnim sportskim modelom Lancia Aurelia B20 GT osvaja utrku Targa Florio 1952. Lancia šalje momčad snova na utrku Carrera Panamericana u Meksiko, 21. studenoga 1953., a Bonetto, s nezaobilaznom lulom u ustima, uvjerljivo vodi ispred momčadskih kolega Fangia, Taruffija i Castelottija kada u četvrtoj etapi u mjestu Silao slijeće u kanal, potom udara u kuću i na kraju u rasvjetni stup, poginuvši na mjestu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin