NA DANAŠNJI DAN

11. prosinca 1935. rođen Ferdinand Alexander “Butzi” Porsche, dizajner kultnog Porschea 911

Foto: PORSCHE
Foto: PORSCHE

Teško je naslijediti slavnog oca, a Ferdinand Alexander Porsche, rođen 11. prosinca 1935. u Stuttgartu, imao je još posebno težak zadatak

Djed i otac bili su legendarni konstruktori automobila, koji su uvelike obilježili povijest 20. stoljeća. Stoga se treći Ferdinand Porsche u nizu, kojeg obično od dvojice starijih razlikujemo imenujući ga nadimkom Butzi, opredijelio za nešto drukčiji pristup. nije imao toliko interesa za inženjersko-konstrukcijski dio, njegov je fokus bio čisto dizajnerske prirode.

Talent mu nije odmah prepoznat, nakon samo godinu dana izbačen je sa studija industrijskog dizajna u Ulmu, no to ga je dovelo u poziciju da uči na vrlo praktičan način, unutar obiteljske tvrtke, koja je upravo spremala nasljednika dugovječnog modela Porsche 356.

Oblik tog još dugovječnijeg nasljednika, poznatog generacijama ljubitelja pod magičnom brojkom modela Porsche 911, oblikovao je upravo Butzi. Duboka neslaganja s Erwinom Komendom, legendarnim šefom Porscheovog dizajna, dovela su do toga da karoserijska radionica Reutter dovrši dizajn, ali jasno na bazi crteža koje je izradio Butzi.

Stoga je Butzi bio mnogo sretniji glasovitim trkaćim modelom Porsche 904, koji je na cestu vjerno prenio njegove ideje. Premda se činilo da je na pomolu sjajna karijera u području automobilskog dizajna, 1960-ih je donesena odluka da će članovi obitelji Porsche biti manje uključeni u rad tvrtke, pa je Butzi osnovao vlastitu tvrtku Porsche Design.

U sljedećih pola stoljeća afirmirala se kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača satova, sunčanih naočala i niza ekskluzivnih proizvoda. Butzi Porsche je preminuo 5. travnja 2012., a Porsche 911, proslavljen nazivom Elfer (elf je njem. 11) i dalje je u proizvodnji, moćniji nego ikad, kao vječno podsjećanje na jedan izniman talent.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo