UNUK FERDINANDA PORSCHEA

Ferdinand Piëch (1937. – 2019.), posljednji velikan autoindustrije

Ferdinand Piëch, rođenjem u obitelji genijalnih konstruktora i uspješnih poslovnih ljudi, djed mu je Ferdinand Porsche stariji, a ujak Ferdinand Porsche mlađi, Ferdinand Piëch (1937. – 2019.), imao je predodređenu sudbinu…

Ferdinand Karl Piëch, rođen u Beču 17. travnja 1937., za čiji je uspjeh zaslužan njegov djed Ferdinand Porsche, tvorac legendarnog modela Volkswagen Buba, iznenada je umro 25. kolovoza 2019., u bavarskom Rosenheimu.

Bivši glavni direktor tvrtke Volkswagen transformirao je njemačku kompaniju od osrednjeg proizvođača automobila u jednu od globalno najuspješnijih automobilskih kompanija.  Obitelji Piech i Porsche i danas upravljaju Volkswagen grupom.

Briljantni inženjer Piëch uveo je revolucionarne promjene u Volkswagen, nakon što je primijenio tehniku modularne konstrukcije koja je omogućila da Audijevi, Škodini i Volkswagenovi automobili imaju do 65 posto zajedničkih dijelova što je pomoglo Volkswagen grupi da drastično smanje troškove proizvodnje.


Pod Piëchovim vodstvo Volkswagen je proširio proizvodnju i, u samo godinu dana, kupio luksuzne brendove Bentley, Bugatti i Lamborghini.

– Oduvijek i prije svega smatrao sam se menadžerom i oslanjao sam se na instinkt za zahtjevom tržišta. Posao i politika nikada me nisu odvraćali od naše temeljne misije: razviti i napraviti atraktivne automobile – napisao je Piëch u svojoj autobiografiji.

Volkswagen je bio u gubitku od milijarde eura kada ga je Piëch preuzeo, a nakon devet godina pod njegovim vodstvom došao je do 2,6 milijardi eura profita. Volkswagen je postao carstvo s 12 brendova, među kojima su Seat, Škoda, Audi, Porsche, Bentley i Ducati te kamioni MAN i Scania.

Piech, otac 13 djece s četiri žene, bio je poznat po rizičnim poslovnim potezima koji bi naposljetku polučili izvanredan uspjeh.

Autor