SRETAN 41. ROĐENDAN

Fernando Alonso, svjetski prvak Formule 1 2005. i 2006., rođen 29. srpnja 1981.

Foto: Box Repsol, Flickr
Foto: Box Repsol, Flickr

Fernando Alonso Diaz rođen je 29. srpnja 1981. u španjolskom gradu Oviedo, u obitelji srednjeg sloja.

Majka mu je radila u trgovini, a otac bio mehaničar u tvornici eksploziva. Očeva strast prema kartingu bila poticaj koji je trogodišnjeg dječaka usmjerio prema utrkama. U kartingu je nanizao svjetske, španjolske i talijanske naslove, a kad je u prvoj sezoni u pravom bolidu osvojio titulu prvaka Španjolske u Formuli Nissan, sve se više pogleda počelo usmjeravati prema njemu.

Nakon samo jedne sezone u F3000 potpisao je ugovor s F1 momčadi Minardija za sezonu 2001. U tom je trenutku bio treći najmlađi vozač u povijesti Formule 1, a kasnije će redom postajati najmlađi pobjednik utrke i svjetski prvak. Dio tih titula će kasnije poskidati njegovi veliki konkurenti Lewis Hamilton i Sebastian Vettel.

Fernando Alonso je osvojio dvije titule svjetskog prvaka Formule 1, 2005. i 2006., u momčadi Renault, a druga je bila posebno impresivna.

Čitavu sezonu dva su velemajstora, Schumacher i Alonso, vozili na nož, čim bliže perfekciji. Na kraju priče, Španjolac je napravio jednu pogrešku manje od Nijemca i osvojio naslov. Sljedeće je sezone Alonso vozio za McLaren i našao se u neobičnoj situaciji otvorenog rata s momčadi, tako da se treće mjesto sa samo bodom zaostatka za prvakom može smatrati velikim uspjehom.

Dvije naredne sezone proveo je u nekonkurentnom Renaultu, ali je sjajnim vožnjama učvrstio ugled vjerojatno najboljeg vozača današnjice. 2010. ostvarene su dugogodišnje najave o Alonsovom prelasku u Ferrari, a u borbi za titulu bio je sve do posljednje utrke, no ni te ni sljedećih sezona, dok je bio u top-formi, nije imao pobjednički bolid.

Posljednji je nastup imao 2022. na Hungaroring Grand Prix, pa nije osvojio očekivanu treću titulu svjetskog prvaka. Na kontu (zasad?) ima 32 pobjede, 98 penjanja na podij, 22 prvih startnih mjesta i 23 najbržih krugova.

 

Autor