NA DANAŠNJI DAN

Ferruccio Lamborghini, utemeljitelj slavne talijanske sportske marke, rođen 28. travnja 1916.

Legenda kaže da je Ferruccio Lamborghini osnovao tvornicu automobila jer ga je na to potakao Enzo Ferrari

Il Commendatore – nezadovoljan njegovim automobilima koje je posjedovao, njemu u inat, odlučio je napraviti bolje. Dakako, to nije posve točno. Ferruccio Lamborghini, rođen 28. travnja 1916 u talijanskom mjestu Renazzo, još je u mlađim danima eksperimentirao s trkaćim automobilima.

Kad je njegova tvornica traktora, osnovana 1948., počela donositi lijepe prihode, odlučio je proširiti biznis i na druge grane. Ferruccio Lamborghini je osnovao je nekoliko tvornica, a automobilska, nedvojbeno najglamuroznija, bila je samo jedna od njih. Potekao iz skromne farmerske obitelji, Lamborghini se nije isticao osobitom rafiniranošću.

Nove modele predstavio bi u Monacu tijekom Grand Prix vikenda tako da bi ih parkirao ispred casina, provodio sate za ruletom i povremeno izlazio ispred casina kako bi zaturirao motor i impresionirao promatrače.

Bio je fasciniran borbama s bikovima, pa je iz tog okrutnog sporta preuzeo imena za većinu modela, dijelom i zato što je rođen u tom horoskopskom znaku. Lamborghini je bio čovjek od mnogo interesa, a automobili su bili samo jedan od njih.

Sve je svoje tvrtke vodio onoliko dugo dok su bile profitabilne, a kada bi naslutio dolazak problematičnih vremena, bez velikog bi žaljenja prodao svoj vlasnički udio. Zanimljivo, sve tvrtke koje je osnovao posluju i cijenjene su u svojim branšama i danas. Automobili Lamborghini S.p.A., tvrtka po kojoj je ostao najbolje zapamćen, od 1998. je u vlasništvu tvrtke Audi, dakle koncerna Volkswagen.

Još 70-ih Ferruccio Lamborghini je prekinuo sve veze s tom tvrtkom i starije dane, do smrti 1993., ponajviše posvetio proizvodnji vina. U prilog tvrdnji o tome da je poslovanje vodio razumom, a ne emocijama ide i dobro poznati detalj da nikada nije dopustio ulazak tvrtke Lamborghini u svijet utrka…

Zanimljivo, Ferruccio Lamborghini je 1969. osvojio prekojadradransku utrku glisera u Puli vlastitim primjerkom pogonjenim s dva automobilska V12 motora. Ferruccio Lamborghini, utemeljitelj slavne talijanske sportske marke, umro je 20. veljače 1993.

Autor

Preporučeni sadržaj