IN MEMORIAM

Ferruccio Lamborghini, utemeljitelj slavne talijanske sportske marke, umro 20. veljače 1993.

Legenda kaže da je Ferruccio Lamborghini tvornicu automobila osnovao u inat Enzu Ferrariju, nezadovoljan njegovim automobilima koje je posjedovao i da mu je ambicija bila napraviti automobil bolji od Ferrarija

Foto: Lamborghini

To, dakako, nije baš posve točno. Ferruccio Lamborghini, rođen 28. travnja 1916., još je u mlađim danima eksperimentirao s trkaćim automobilima. Kad je njegova tvornica traktora, osnovana 1948., počela donositi lijepe prihode, odlučio je proširiti biznis i na druge grane.

Osnovao je nekoliko tvornica, a automobilska, nedvojbeno najglamuroznija, bila je samo jedna od njih. Potekao iz skromne farmerske obitelji, Lamborghini se nije isticao osobitom rafiniranošću. Nove modele predstavio bi u Monacu tijekom Grand Prix vikenda tako da bi ih parkirao ispred casina, provodio sate za ruletom i povremeno izlazio ispred kazina kako bi zaturirao motor i impresionirao promatrače.

 

Bio je fasciniran borbama bikovima, pa je iz tog okrutnog sporta preuzeo imena za većinu modela, dijelom i zato što je rođen u tom horoskopskom znaku. Ferruccio Lamborghini je bio čovjek od mnogo interesa, a automobili su bili samo jedan od njih.

Sve je svoje tvrtke vodio onoliko dugo dok su bile profitabilne, a kada bi naslutio dolazak problematičnih vremena, bez velikog bi žaljenja prodao svoj vlasnički udio. Zanimljivo, sve tvrtke koje je osnovao posluju i cijenjene su u svojim branšama i danas, a Automobili Lamborghini S.p.A., tvrtka po kojoj je ostao najbolje zapamćen od 1998 je u vlasništvu Audija, odnosno koncerna Volkswagen.

Poslovanje je vodio razumom, a ne emocijama, što potvrđuje da nikada nije dopustio ulazak Lamborghinija u svijet utrka, premda je, zanimljivo, on sam 1969. osvojio prekojadradransku utrku glisera u Puli, vlastitim primjerkom pogonjenim s dva automobilska V12 motora.

Još 1970-ih je prekinuo sve veze s tom tvrtkom i starije dane posvetio proizvodnji vina. Ferruccio Lamborghini, utemeljitelj slavne talijanske sportske marke, umro je 20. veljače 1993.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin