77. GODIŠNJICA

FIA, krovna automobilska organizacija, osnovana 23. veljače 1946. u Parizu

FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), krovna automobilska organizacija korijene vuče još od 20. lipnja 1904., kad je osnovana AIACR (Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus)

Zadatak joj je bio brinuti o potrebama novog soja ljudi, automobilista, ali i unoseći red u kaotičan svijet organizacije automobilskih utrka i standarda za postavljanje brzinskih rekorda. AIACR je na sastanku u Parizu 1946. reorganiziran i ponio novo, jednostavnije ime Fédération Internationale de l’Automobile (Svjetska automobilska federacija, skraćeno FIA), pod kojim je poznata i danas.

FIA u medije obično dolazi isključivo zahvaljujući uplivu u automobilske utrke, no njeno je područje djelovanja neusporedivo šire, od područja postavljanja sigurnosnih standarda do koordinacije aktivnosti nacionalnih klubova.

Čelni ljudi organizacije, a poglavito dvojica posljednji, Max Mosley i aktualni Jean Todt, svjetske su medijske zvijezde i njihova su lica dobro poznata čak i onima koji ne prate automobilizam. Novi predsjednik FIA-e 17. prosinca 2021. postao je Mohammed Ben Sulayem.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo