NA DANAŠNJI DAN

23. travnja 1900.: prvi trkaći nastup automobila slavne talijanske marke F.I.A.T.

Foto: Centro Storico Fiat

Fabbrica Italiana Automobili Torino osnovana je 1899., a već sljedeće godine automobili pod akronimom F.I.A.T. (danas Fiat) nastupit će na utrkama

Sportska natjecanja sudbinski će obilježiti postojanje ove marke. Ime će već nekoliko godina kasnije postati jedna riječ, Fiat, a torinska tvrtka zavladati svijetom utrka, u svojim najslavnijim danima. No sam se početak desio na utrci Torino-Pinerolo-Saluzzo-Cuneo-Racconigi-Torino.

Stazu od 130 km najbrže je prešao Cuchelet, automobilom Peugeot, a prvi je nastup za F.I.A.T. završio neslavno, diskvalifikacijom. Vozač, kojeg izvještaji navode pod imenom Robur, nije pratio zadanu dionicu nego se vozio alternativnom rutom. Ipak, samo nekoliko dana kasnije Felice Nazzaro, koji će postati jedan od najvećih vozača svih vremena, na utrci Torino-Asti donijet će prvu pobjedu za F.I.A.T.

Do sredine 1920-ih crveni bolidi iz Torina dominirat će svijetom utrka, kad se tvrtka odlučuje povući, nemajući više što dokazivati. Alfa Romeo i kasnije Ferrari nastaju na iskustvu ljudi koji su znanje stjecali u trkaćem programu Fiat, dok slavu marke pronose bezbrojni ‘Etceteriniji’, bazirani na mehanici torinske tvrtke. Najpoznatiji je svakako Abarth.

Od kraja 1960-ih Fiat postupno preuzima tvrtke Lancia, Ferrari, Abarth, Alfa Romeo i Maserati, financirajući njihove trkaće i reli programe, vrlo rijetko gurajući matični brend u prvi plan (tek kratkotrajno 1970-ih u reliju), do danas ostajući snažan kandidat za titulu automobilske korporacije najdublje i najbitnije posvećene utrkivanju.

Autor

Preporučeni sadržaj