15. ROĐENDAN

Fiat Punto III, na čijoj je platformi napravljena Opel Corsa D, predstavljen 6. rujna 2005.

Nakon uspjeha kojeg je ostvario Fiat Punto I, ‘Europski automobil 1995. godine’, stigao je 1999. unaprijeđeni drugi, a prije 15 godina Fiat Punto III (2005. – 2018.), nažalost posljednji…

Fiat je tradicionalno snažan igrač na tržištu malih i kompaktnih automobila, što je potvrdio i nasljednik legendarnog modela Uno, model Punto, od 1993. prodan u više od šest milijuna primjeraka.

Fiat Punto druge generacije stigao je 1999., a treći je, na predstavljanju imenovan Grande Punto, 2005. Razvijen je tijekom kratkotrajnog ‘braka’ Fiata i GM-a te  dijeli platformu s Opel Corsom D.

Osjetno solidnija izvedba trebala je doprinijeti uspjehu, ali, s novim su se modelom stvari postale malo zakomplicirale, premda ga je korektno dizajnirao Giugiaro…

Nije ponovio status bestsellera kakav su imale prve dvije generacije, a imao je i problem s krizom identiteta. U startu je nazvan Grande Punto, potom je preimenovan u Punto Evo, a na kraju opet samo u Punto. Našao se u sjeni uspješne serije 500.

Usto je pogođen padom europske prodaje talijanske tvrtke. Dotukli su ga 2017. loši rezultati na EuroNCAP testu, nula zvjezdica za sigurnost i samo 51 posto sigurnosti za odrasle putnike, te se gasi u lipnju 2018., ne dobivši nasljednika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin