17. ROĐENDAN

Fiat Punto III, na čijoj je platformi napravljena Opel Corsa D, predstavljen 6. rujna 2005.

-

Nakon uspjeha kojeg je ostvario Fiat Punto I, ‘Europski automobil 1995. godine’, stigao je 1999. unaprijeđeni drugi, a prije 15 godina Fiat Punto III (2005. – 2018.), nažalost posljednji

Fiat je tradicionalno snažan igrač na tržištu malih i kompaktnih automobila, što je potvrdio i nasljednik legendarnog modela Fiat Uno, model Fiat Punto, od 1993. prodan u više od šest milijuna primjeraka.

Fiat Punto druge generacije stigao je 1999., a treći je, na predstavljanju imenovan Fiat Grande Punto, 2005. Razvijen je tijekom kratkotrajnog ‘braka’ Fiat – GM te  dijeli platformu s modelom Opel Corsa D.

Osjetno solidnija izvedba trebala je doprinijeti uspjehu, ali, s novim su se modelom stvari postale malo zakomplicirale, premda ga je korektno dizajnirao Giugiaro

Nije ponovio status bestsellera kakav su imale prve dvije generacije, a imao je i problem s krizom identiteta. U startu je nazvan Fiat Grande Punto, potom je preimenovan u Fiat Punto Evo, a na kraju opet samo u Fiat Punto. Našao se u sjeni uspješne serije Fiat 500.

Usto je pogođen padom europske prodaje talijanske tvrtke. Dotukli su ga 2017. loši rezultati na EuroNCAP testu, nula zvjezdica za sigurnost i samo 51 posto sigurnosti za odrasle putnike, te se gasi u lipnju 2018., ne dobivši nasljednika.

Autor