17. ROĐENDAN

Fiat Punto III, na čijoj je platformi napravljena Opel Corsa D, predstavljen 6. rujna 2005.

Nakon uspjeha kojeg je ostvario Fiat Punto I, ‘Europski automobil 1995. godine’, stigao je 1999. unaprijeđeni drugi, a prije 15 godina Fiat Punto III (2005. – 2018.), nažalost posljednji

Fiat je tradicionalno snažan igrač na tržištu malih i kompaktnih automobila, što je potvrdio i nasljednik legendarnog modela Fiat Uno, model Fiat Punto, od 1993. prodan u više od šest milijuna primjeraka.

Fiat Punto druge generacije stigao je 1999., a treći je, na predstavljanju imenovan Fiat Grande Punto, 2005. Razvijen je tijekom kratkotrajnog ‘braka’ Fiat – GM te  dijeli platformu s modelom Opel Corsa D.

Osjetno solidnija izvedba trebala je doprinijeti uspjehu, ali, s novim su se modelom stvari postale malo zakomplicirale, premda ga je korektno dizajnirao Giugiaro

Nije ponovio status bestsellera kakav su imale prve dvije generacije, a imao je i problem s krizom identiteta. U startu je nazvan Fiat Grande Punto, potom je preimenovan u Fiat Punto Evo, a na kraju opet samo u Fiat Punto. Našao se u sjeni uspješne serije Fiat 500.

Usto je pogođen padom europske prodaje talijanske tvrtke. Dotukli su ga 2017. loši rezultati na EuroNCAP testu, nula zvjezdica za sigurnost i samo 51 posto sigurnosti za odrasle putnike, te se gasi u lipnju 2018., ne dobivši nasljednika.

Autor