NA DANAŠNJI DAN

22. svibnja 1923. Fiat u Torinu otvorio slavnu tvornicu Lingotto, s testnom stazom na vrhu

Dgtmedia - Simone, Italian Wikipedia

Fiat je prije 101. godišnu u torinskom predgrađu Lingotto otvorio tada najveću i najsuvremeniju tvornicu automobila na svijetu…

Prošla je 101 godina o kada je ovo fundamentalno proizvodno postrojenje automobilske kompanije Fiat otvoreno 22. svibnja 1923, momentalno pozicionirajući tu lokaciju kao glavni centar talijanske industrije. Glasovita zgrada sada ima novi život i svrhu, ali i dalje služi kao pokretač novih ideja i inspiracije.

Lingotto je naziv okruga u Torinu u Italiji, kao i ime zgrade Lingotto u Via Nizza. Nekada je u njemu bila tvornica automobila koju je sagradio Fiat, a danas se tu nalazi administrativno sjedište proizvođača i višenamjenski centar koji je projektirao arhitekt Renzo Piano.

Izgradnja zgrade započela je 1916., a svečano je otvorena 22. svibnja 1923. Dizajn mladog arhitekta Giacoma Matté-Trucca bio je neobičan po tome što je imala pet katova, sa sirovinama koje su ulazile u prizemlju, a automobili su bili izgrađeni na liniji koji je prošao kroz zgradu. Gotovi automobili su s kraja montažne trake završavali na razini krova kako bi otišli na 1,5 km dugu testnu stazu.

Izgradnju je izvela tvrtka G A Porcheddu. Bila je to najveća tvornica automobila na svijetu u to vrijeme. Za svoje vrijeme zgrada Lingotto bila je avangardna, utjecajna i impresivna. Francuski arhitekt Le Corbusier ju je nazvao “jednom od najimpresivnijih znamenitosti u industriji” i “smjernicom za planiranje grada”. Tijekom svog životnog vijeka tamo je proizvedeno 80 različitih modela automobila, uključujući Fiat Topolino iz 1936.

Do kasnih 1970-ih tvornica je zastarjela – nakon što ju je zamijenila veća i naprednija tvornica Fiat Mirafiori – i donesena je odluka da se konačno zatvori 1982. Zatvaranje tvornice dovelo je do velike javne rasprave o njezinoj budućnosti, i općenito kako se oporaviti od industrijskog pada. Održan je arhitektonski natječaj koji je na kraju dodijeljen Renzu Pianu, koji je zamislio uzbudljiv javni prostor za grad.

Stara tvornica obnovljena je u moderan kompleks s koncertnim dvoranama, kazalištem, kongresnim centrom, trgovačkim arkadama i hotelom. Istočni dio zgrade sjedište je Fakulteta automobilskog inženjerstva Politehničkog sveučilišta u Torinu. Radovi su završeni 1989. godine. Staza je zadržana, a i danas se može razgledati na gornjem katu trgovačkog centra i hotela.

U video snimku za proslavu godišnjice pod nazivom „Oblikovanje budućnosti“, Olivier Francois, izvršni direktor marke Fiat i globalni direktor marketinga grupe Stellantis, iskoristio je priliku za najavu nekih detalja modela koji će početi pojavljivati na tržištu od 2024. godine. Tema inspiracije tvrornicom Lingotto također jasno izražava cilj marke – inspirira promjene i omogući održivu budućnost svima.

Zgrada Lingotto je pronašla novu svrhu tokom 80-ih godina kada je otvorena gradu Torinu. Danas otvaranje La Pista 500 donosi novu energiju kod proizvođača…

La Pista 500 je najveći viseći vrt u Evropi, a Casa 500 – koja dočekuje posjestitelje zainteresirane za ikonu marke Fiat, umjetnost, arhitekturu i prirodu – nije samo muzej: to je početak putovanja u budućnost. Novo ruho, za nove modele…

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo