IN MEMORIAM

Flaminio Bertoni, genij koji je dizajnirao Citroën Traction Avant, 2CV i DS, umro 7. veljače 1964.

Flaminio Bertoni, talijanski umjetnik kipar i dizajner automobila, karijeru je ostvario u Francuskoj, a besmrtnost stekao radovima za Citroën…

Flaminio Bertoni rođen je 10. siječnja 1903. u mjestu Masnago pored Varesea. Oblici koje je stvorio od 1934. do prerane smrti neizbježno su na listama najznačajnijih i najljepših ikada stvorenih automobila, a Citroën DS iz 1955. je proglašen za najznačajniji industrijski dizajn 20. stoljeća. Privatno, imao je dosta problema zbog odbijanja jasnog opredjeljenja tijekom II. svjetskog rata, no danas ga i Francuska i Italija smatraju dijelom nacionalne baštine.

Flaminio Bertoni, jedan od najvećih automobilskih dizajnera svih vremena gotovo je nepoznat u Italiji, jer je svoje aktivnosti uglavnom obavljao u inozemstvu, u Francuskoj. Rođen s duhom umjetnika, imao je strast prema slikarstvu i kiparstvu. Uzori su mu bili Leonardo da Vinci i Michelangela. Bertoni 1918. ulazi, kao šegrt, u Carrozzeria Macchi. Pet godina kasnije, francuski inženjeri iz autoindustrije, koji su posjetili Macchi, primijetili su kreativnost mladog dizajnera, te ga pozvali na dizajnersko kaljenje u Francusku.

Francuska je tih godina bila centar automobilskih istraživanja, nositelj novih tehnoloških i dizajnerskih trendova. Na preporuku prima ga André Citroën te nu Bertone predstavlja vlastiti patent za pneumatsko podizanje automobilskog stakla. Dobio je pohvale za svoje inovacije, ali ipak ne i angažman u tvrtki Citroën.

Flaminio Bertoni se vratio u Varese, gdje je otvorio dizajnerski studio. Previše ispred talijanskih poduzetničkih ideja bio je neshvaćen te se 1931. odlučuje vratiti u Pariz. Više nikada nije se vratio u domovinu.  Nakon kratkog rada u Société Industrielle de Carrosserie, konačno dobiva posao u tvrtki  Citroën. Postaje glavni dizajner i, pokazat će se, pravi čovjek na pravom mjestu, u pravom trenutku.

Flaminio Bertoni dobiva zadatak dizajnirati napredni model s prednjim pogonom Citroën Traction Avant, za koji je po prvi put u povijesti automobila stvorio trodimenzionalni model, zahvaljujući svom kiparskom iskustvu. Potom je dizajnirao najvažnije modele marke Citroën do 1964., uključujući Citroën 2CV i Citroën DS. No, događaji i posljedice II. svjetskog rata prikazuju ga u kontroverznom smislu.

Flaminio Bertoni je  1940. uhićen je jer je odbio potpisati akt o vjernosti Francuskoj, što bi značilo da se odriče domovine Italije, koja je tada bila u ratu s Francuskom. Ponovno je uhićen 1944. pod optužbom da je sudjelovao u radu tvrtke Citroën tijekom ratnog razdoblja, pod njemačkom okupacijom.

Književnik André Malraux, tadašnji ministar kulture u Vladi De Gaullea, 1961. ga je imenovao vitezom umjetnosti i književnosti. Flaminio Bertoni, genij koji je dizajnirao Citroën Traction Avant, 2CV i DS, umro je 7. veljače 1964. u Parizu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo