NA DANAŠNJI DAN

Formula 1 6. lipnja 1982. na velika vrata ušla u ‘Motor City’, Detroit

-

Potresena tragedijom, u kojoj je 8. svibnja 1982. u Zolderu poginuo Gilles Villeneuve, ali i osokoljena nevjerojatnom završnicom VN Monaka 23. svibnja 1982., Formula 1 se po prvi se put zaustavila u Detroitu, jednoj od čak tri utrke u SAD-u te sezone…

Privremena ulična staza u središtu američke autoindustrije nije bila osobito dobra, ali utrke će ondje biti atraktivne. Premda sporija i od Monaka, staza je nudila obilje zanimljivosti, tunel, pa čak i prijelaz preko pruge, a glavni problemi bit će minimalni boksovi i degradacija asfalta pri velikim vrućinama, radi čega je Detroit nakon 1988. maknut iz kalendara.

No prva utrka, održana 6. lipnja 1982. u hladnijim uvjetima, nije patila od tih problema, a pretvorila se u jednu od najspektakularnijih u toj fantastično uzbudljivoj sezoni. Alain Prost, bolidom Renault, očekivano je osvojio najbolju startnu poziciju, dok se svjetski prvak Nelson Piquet na opće zaprepaštenje, nije kvalificirao.

Prost je poveo, no utrka je zaustavljena nakon spektakularnih nesreća  u kojima su sudjelovali Guerrera, de Angelis i Patrese, čiji se bolid i zapalio, u sedmom krugu. Alain Prost je dominirao i nakon restarta, no kasnije je usporio zbog problema s ubrizgavanjem goriva. Majstor uskih gradskih staza, Keke Rosberg, spektakularno ga je pretekao, no nakon nekog vremena i on je usporio, istrošenih guma i bez treće brzine.

To je iskoristio nevjerojatni John Watson, Irac koji je startao 17. i fantastičnom se vožnjom probio naprijed. Vozač tima McLaren bio je nezaustavljiv, u jednom su krugu za njim ostali Niki Lauda, Eddie Cheever i Didier Pironi, potom i Rosberg te je pobijedio s 15 sekundi prednosti.

Domaći je vozač Cheever završio drugi, a Pironi, bolidom Ferrari, treći. Watson je bio pravi specijalist za pobjede s visokih startnih pozicija, sljedeće je godine na Long Beachu to učinio s 22. mjesta!

Autor