NA DANAŠNJI DAN

Franco Cortese, osvajač prve pobjede za Ferrari, rođen 10. veljače 1903.

Wikimedia Commons

Franco Cortese je 1947. donio prvu pobjedu za Ferrari, a jednu od posljednjih u karijeri ostvario je 1956. u Opatiji, na Preluku, za upravljačem Ferrarija 500 TR

Franco Cortese u karijeri je ostvario dvadesetak zapaženih pobjeda, uključujući i Targa Florio 1951., za upravljačem britanskog automobila Frazer-Nash, a titule prvaka Italije osvajao je u nekoliko kategorija, na kružnim i brdskim stazama.

Pa ipak, ovog netipično tihog i povučenog Talijana svijet uglavnom pamti samo po dvije utrke iz svibnja 1947. U Piacenzi se Cortese pojavio za volanom bolida Ferrari 125S, prvim automobilom nove talijanske marke i pokazao brzinu, a dva tjedna kasnije u Rimu Propetom konjiću donio je i prvu pobjedu pod vlastitim imenom (na slici, slaveći nakon utrke).

Scuderia Ferrari, dakako, nije bila nepoznata i bolidi Alfa Romeo pripremani kod njih poosvajali su štošta između dva rata, no upravo je Cortese ispisao prvu stranicu povijesti Ferrarija kao samostalnog proizvođača automobila. Svi ljubitelji utrka, ako uopće znaju za ovog talijanskog vozača, u glavi zacijelo imaju sliku prvog Ferrarija kako prolazi kroz zavoj u Piacenzi.

Franco Cortese je rođen 10. veljače 1903. u mjestu Oggebbio, provinciji Piedmont, na sjeverozapadu Italije. Utrkivati se počeo 1926., vozeći trkaći automobil Itala, a do kraja karijere po završetku sezone 1958. stekao je ugled brzog i pouzdanog vozača, no nikada se nije probio u kategoriju međunarodnih superzvijezda.

No nastupio je čak na 20 utrka Mille Miglia (21, računamo li i VN Brescije 1940.), a završio rekordnih 14. Najtužniji trenutak karijere bila je VN Modene 1947., kad je Giovanni Bracco, izbjegavajući Corteseov u boksu zaustavljeni Ferrari izletio u publiku i usmrtio petero gledatelja.

Bracco je optužio konkurenta da je nepropisnim zaustavljanjem uzrokovao nesreću, a činilo se da je i Enzo Ferrari sličnog mišljenja. ‘Osveta’ je stigla na utrci Targa Florio 1951., kada je Cortese slavio nakon velike borbe upravo s Braccom.

Franco Cortese je umro 13. studenoga 1986., a jednu od posljednjih pobjeda u karijeri ostvario je 1956. u Opatiji, slaveći na Preluku za upravljačem bolida Ferrari 500 TR.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo