IN MEMORIAM

François Cevert, francuski vozač, Stewartov učenik, poginuo 6. listopada 1973.

Albert François Cevert Goldenberg, rođen 25. veljače 1944. u Parizu pod nacističkom okupacijom, zaveden je pod majčinim francuskim prezimenom, kako bi izbjegao progon zbog židovskih korijena…

Foto: Raimund Kommer, Wikimedia Commons

Sestra mu se udala za Jean-Pierre Beltoisea (1937. – 2015.), pa su obojica krenula u svijet utrka. Cevert je usto bio pasionirani ljubitelj glazbe, te mu je nuđena i karijera koncertnog pijanista.

Veliki proboj uslijedio je osvajanjem francuskog prvenstva Formule 3 1968. Sljedeće godine u utrci Formule 2 na stazi Crystal Palace vodi veliku borbu s Jackiem Stewartom, koji ga na osnovi toga preporučuje Kenu Tyrrellu, odnosno timu Tyrrell.

Kada 1970. u Monaku Johnny Servoz-Gavin odlučuje naprasno završiti karijeru, Cevert dobiva priliku u Formuli 1. Iz utrke u utrku sve je bolji i smanjuje razmak spram momčadskog kolege Stewarta. Sljedeće godine u Watkins Glenu ostvaruje svoju jedinu pobjedu, no do 1973. čak deset puta završava drugi.

Mahom iza momčadskog kolege, koji sve više osjeća da je to iz respekta, a ne zbog nedostatka brzine. Svijet Formule 1 gleda Francuza kao budućeg prvaka, a Stewart se u tajnosti planira povući na kraju 1973. i prepustiti mu mjesto.

Osiguravši treću titulu, planira to objaviti na zadnjoj utrci sezone, u Watkins Glenu, stotoj u karijeri, no u njoj neće ni startati, jer 6. listopada 1973. Cevert na treningu izlijeće, udara u zaštitnu ogradu i na mjestu pogiba.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin